Aanpassing van Dorcas Voedselactie door nieuwe coronamaatregelen

HOORN – Vanwege het oplopende aantal besmettingen en de coronamaatregelen die het kabinet afgelopen dinsdag aankondigde, wordt de Dorcas Voedselactie in het hele land op het allerlaatste moment aangepast. Duizenden vrijwilligers uit het hele land zouden in supermarkten en kerken staan om mee te helpen. Wij vinden het onverantwoord om dit in de huidige omstandigheden te laten doorgaan. In plaats daarvan bieden we nu alternatieve, veilige acties voor vrijwilligers aan, zoals een online collectebus.
Tijdens de Dorcas Voedselactie wordt er zo veel mogelijk voedsel ingezameld voor vooral gemarginaliseerden in Oost-Europa. Dat zijn met name ouderen.

Nood is hoog in Oost-Europa

Ondanks de tegenslag zetten medewerkers en vrijwilligers van Dorcas alles op alles om de actie op een nieuwe manier vorm te geven. Dat is belangrijk, want de coronacrisis zorgt ook in Oost-Europa voor grote problemen. Bijvoorbeeld in Roemenië, waar het voor de lokale medewerkers moeilijk is om hun werk te doen. Deze week was er in dit land nog een recordaantal sterfgevallen. Door meerdere lockdowns is het lastiger om eenzame ouderen te bezoeken. Die staan er vaak al alleen voor, en nu dus helemaal.
Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Voedsel en zelfredzaamheid

Ook in 2020 moest de actie vanwege corona op het laatste moment worden omgezet. Zo’n 8.000 Nederlandse vrijwilligers hebben er toen voor gezorgd dat er voldoende inkomsten waren om het voedsel lokaal in te kopen. Daarnaast investeert Dorcas in de zelfredzaamheid van mensen zodat de hulp straks niet meer nodig is. Dat zijn ook de doelstellingen voor de actie van dit jaar.

Doe mee met de Dorcas Voedselactie!

Hoewel Dorcas dit jaar al veel hebben ingezet op online donaties, zullen zij de inkomsten vanuit de supermarkten enorm missen. Help Dorcas mee om het tekort aan te vullen, zodat zij ook de komende maanden zo veel mogelijk mensen in Oost-Europa kunnen helpen.