Share

76 onderzoeken naar uitkeringsfraude West-Friesland

WEST-FRIESLAND – WerkSaam heeft tussen 1 januari en 3 november 2021 in totaal 76 onder opgestart naar mogelijke uitkeringsfraude. Een kleine 200 gemeenten in Nederland maken gebruik van een kliklijn waar mensen anoniem kunnen doorgeven of zij iemand verdenken van uitkeringsfraude.
Maar ook bij de gemeenten zelfs in West-Friesland komen via de telefoon en/of e-mail regelmatig meldingen binnen van mogelijke uitkeringsfraude.. WerkSaam zegt hierover: “Mensen kunnen (anoniem) via onze website melding doen als er vermoeden is van uitkeringsfraude: https://www.werksaamwf.nl/uitkering/fraude/ik-wil-een-fraude-melden. Daarnaast kunnen ze een e-mail sturen of bellen naar Meld Misdaad Anoniem. Via de website zijn er sinds mei dit jaar 15 meldingen binnengekomen. De telefonische en e-mailmeldingen houden we niet expliciet bij. We weten wel dat er tussen 1 januari en 3 november dit jaar, op basis van (in- en externe) signalen en meldingen, 78 onderzoeken gestart.”

Misdrijf

Voor een vervolging voor fraude kunnen verschillende strafbaarstellingen uit het Wetboek van Strafrecht worden gebruikt, waaronder valsheid in geschrifte en oplichting. De uitkeringsfraude straf bij (opzettelijk) fraude kan oplopen tot 6 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000.

Totaal aantal keren gelezen: 40 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen