7,2% meer salaris af voor mensen in de kassen

MEDEMBLIK – De FNV heeft voor de werknemers in de glastuinbouw afgesproken dat hun salarissen in vijftien maanden omhooggaan met in totaal 7,2%. Dit gaat in drie stappen: de mensen in de kassen krijgen er deze maand 4% bij, in juli 1,7% en 1 januari volgend jaar de laatste 1,5%.

Leo van Beekum, bestuurder FNV Agrarisch Groen: ‘We leggen dit onderhandelingsresultaat de komende dagen voor aan onze leden. Zij hebben zoals altijd het laatste woord.

Nog wat extra voor sommige werknemers

Sommige werknemers krijgen er nog wat extra salaris bij, bovenop de loonsverhoging van 7,2%. Dit komt door de aanpassing van het loongebouw aan het nieuwe minimumloon, dat is ingegaan per 1 januari.

Kilometervergoeding naar € 0,23

De vakbond en de werkgevers in de glastuinbouw zijn het verder eens over een hogere kilometervergoeding: deze gaat van € 0,21 naar € 0,23. Ook is het jeugdloon met een jaar teruggebracht naar 19 jaar. Werknemers krijgen daardoor eerder het zogeheten vakvolwassen loon.

Jeugdloon helemaal afschaffen

Vorig jaar heeft de FNV de cao niet getekend, omdat werkgevers te weinig loonsverhoging boden. Wel wist de vakbond toen al in het cao-overleg het jeugdloon naar 20 jaar omlaag te krijgen. Als het aan de FNV ligt, wordt het jeugdloon helemaal afgeschaft.

Zo’n 35.000 werknemers

Onder de cao Glastuinbouw vallen zo’n 35.000  werknemers. Zij werken onder andere in kassen waar paprika’s, tomaten en bloemen geteeld worden.