50 jaar Triduûm RK Kerk in Wognum, dat gaat gevierd worden

WOGNUM – Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april staat de Hieronymuskerk in Wognum in het teken van het 50 jarig bestaan van de Triduûm RK Kerk in Wognum. De gasten komen uit het vroegere Dekenaat Wervershoof: de parochies Wervershoof, Medemblik, Onderdijk, Andijk, Wognum, Nibbixwoud, Zwaagdijk-West, de Goorn, Obdam, Hensbroek, Zuidermeer, Spierdijk, de Weere, Spanbroek, Opmeer, Hoogwoud. De Wieringermeer is er later bij gekomen.

Het (Zieken) Triduüm voor de 50ste  keer in Wognum. Hoe is het ontstaan?

Het eerste Ziekentriduüm werd in 1947 gehouden in de RK kerk van Spierdijk, In 1957 werd het verplaatst naar het parochiehuis van Obdam en in 1971 verplaatst naar de nieuwe kerk van Wognum, omdat deze beter geschikt was voor bedden en rolstoelen en alles gelijkvloers. Eigenlijk hadden de organsiatie het jubileum al eerder kunnen vieren, maar door Corona is het 3 jaar niet geweest. Vroeger waren er voornamelijk mensen die ziek en bedlegerig waren en op deze manier 3 dagen naar de kerk konden met verzorging door vrijwilligers en verpleegkundigen.

De afgelopen  jaren is er veel veranderd. Nu is het niet alleen voor zieke mensen, maar het Triduüm is voor iedereen. Even uit het dagelijks gebeuren en genieten van de  gezellige en ontspannen sfeer om elkaar te ontmoeten en te luisteren naar bemoedigende woorden van de voorgangers met ’s middags een muzikaal programma. Iedereen wordt met liefde door vrijwilligers en verpleegkundigen verzorgd. Voorheen waren het drie dagen, maar nu teruggebracht naar twee dagen en de naam Ziekentriduüm is gewijzigd inTriduüm / Ontmoetingsdagen. Het woord Ziekentriduüm is zo’n traditie, zodat velen het toch blijven gebruiken

Hoe verlopen deze dagen:

Op de eerste dag om 10 uur koffie en daarna een viering met Pastor Alvaro Rodriguez Luque en Pastor Bert Glorie met Het Parochieel Koor van Wognum. Ook komen de pastores uit de deelnemende parochies.  De vrijwilligers komen langs met koffie, soep, broodjes etc. Hans van Engen zal een bepaald thema bespreken. Er is genoeg tijd om met elkaar een praatje te maken. ’s Middags een gezellig programma tot half 4. Goed om te weten dat er in de kerk een invalidentoilet en ruime toiletten zijn. De tweede dag ook om 10 uur koffie en een viering met het Westfries Mannenkoor met daarna een klein concert, daarna het Marialof met bloemenhulde en kaarsen met het Jubilatekoor uit Nibbixwoud.

Na afloop om ca half 3 afscheid van de gasten, waarna ze vaak zeggen weer kracht te hebben om door te gaan. Ook horen we vaak: Net zo mooi als Lourdes, maar dan weer mooi naar huis.

Er zijn veel vrijwilligers en verpleegkundigen die helpen. Zonder hen zou het Triduüm niet kunnen bestaan. In de 50 jaar zijn er heel veel vrijwilligers geweest en die moeten we zeker niet vergeten. We hopen dat er net zoals vorig jaar weer veel gasten komen. Na afloop willen we dit 50 jarig jubileum met de vrijwilligers gaan vieren.

Als u wilt komen of u weet iemand die hieraan zou willen deelnemen kunt u  bellen met:  Voor Wognum: Ineke Overboom-Haakman Tel.0229-573954

Voor Nibbixwoud : Ria Schouten-Sjerps Tel.06 86601973 of  het Comité 06 53 403655.