50 jaar De Boet, dat wordt groots gevierd met mooiste kerstshow ooit

HOOGWOUD – Een cadeautje bedenken voor iemand die jarig is, is tegenwoordig niet makkelijk. Vaak word gedacht: ‘ze hebben alles al’. Waarom niet gezellig samen naar De Boet? Daar is niet alleen een passend presentje te vinden, maar samen genieten van alles wat De Boet te bieden heeft, is al een mooi cadeau.

De Boet viert vijftigjarig jubileum

Wat vijftig jaar geleden begon in een schuurtje, is door Jan Beers en zijn vrouw Anneke opgebouwd tot een megagroot tuincentrum. “De naam was eigenlijk niet zo moeilijk te bedenken“, zegt Jan (72), “we zaten tenslotte in een boetje.” Vader Jan is een ondernemend type en moeder Anneke georganiseerd. Die match bracht het stel voorspoed, niet alleen zakelijk, maar ook als gezin.

Familiebedrijf

Anneke overleed in 2016. Voor het bedrijf, het gezin, maar ook voor alle Boeters waarmee ze een warme band had, een onvervangbare leegte. Zoon Jan Willem (40) en Jord (43) zijn opgegroeid in en met De Boet, maar hadden niet direct de ambitie om daar te werken. Jord volgde in zijn moeders voetsporen en ging het onderwijs in en Jan Willem had een eigen bedrijf en trok het land door als dj, maar bleef net als zijn broer betrokken bij het tuincentrum. Zo’n vijftien jaar geleden wilde Jan Willem naast zijn vader staan in het familiebedrijf. Hij houdt zich bezig met de inkoop van alle producten, behalve het groen. Dat doet vader Jan. Jord voegde zich twee jaar geleden bij het familiebedrijf en doet de financiën en personeelszaken. De drie werken samen, vullen elkaar aan en daardoor vormen zij een drie eenheid, wat terug te vinden is in De Boet. Hun gezamenlijk motto: ‘Hoe verrassen en verwennen wij dagelijks onze klanten met mooie, interessante en praktische spullen, en bijzondere en sterke bloemen, planten en bomen?’. Ook Jan Willem’s vrouw Merel is zeer betrokken bij het bedrijf en houdt zich bezig met de inkoop.

‘Niet te geloven’

Naar De Boet ging men vijftig jaar geleden voor mooie planten voor binnen en buiten en rond de Kerst voor de traditionele kerstboom. “Voorheen konden klanten bij ons terecht voor planten en een schildpad“, zegt Jan met een grijs, “nu..? De mensen raken niet uitgekeken. In het tuincentrum kan iedereen terecht voor huis, tuin en dier. En… even ‘, mooi aanzitten’ in het tuincafé waar een hapje en drankje of lunch te verkrijgen zijn. Dit hadden we vijftig jaar geleden echt niet kunnen bedenken. En ook niet te geloven hoe Kerst de afgelopen jaren is gegroeid. Onze bezoekers kunnen Kerstmis op een persoonlijke manier vieren met een geheel naar eigen smaak ingerichte kerstsfeer in huis. Kom eens langs, de kerstshow is open voor het publiek.

Laagdrempelig

Heel belangrijk voor ons is dat De Boet laagdrempelig blijft, maar ook gastvrij en verrassend“, zegt Jord, “voor elke portemonnee wat wils. We verkopen van plant tot klimtoestel, van waterornament tot voerbak, van meubels tot zaagmachine. Het tuincentrum is 60.000 m² groot en ruimtelijk onderverdeeld in overzichtelijke afdelingen. Ons aanbod is groot en dat weten mensen uit de wijde omgeving. Ook vaste klanten uit Groningen en Friesland komen elk jaar speciaal naar onze kerstshow.”

Toekomstplannen

Corona zorgde ervoor dat De Boet twee jaar dicht was tijdens de kerstperiode. “De drukste weken van het jaar waren we gesloten, maar we waren wel open op afspraak of de mensen bestelden via de website“, licht Jan Willem toe. “We hadden zes bussen die af en aan reden om de bestellingen bij onze klanten te leveren. Je moet actief blijven op alle fronten en meegaan met wat mogelijk is. Zo zijn we ook bezig met onze toekomst. We hebben grootste plannen en daarom kochten we grond aan de overkant en willen daar een arboretum maken. Een educatieve tuin met bomenpad. We willen graag een duurzame boodschap doorgeven, bijvoorbeeld door het organiseren van natuurlessen voor school of workshops voor volwassenen. Bezig zijn met de natuur zorgt ervoor dat mensen meer weten van en over de natuur. Hopelijk komt dat ook terug in de tuinen. Bomen, struiken, bloemen en planten zijn belangrijk voor mens en dier.

Meer informatie

Wie meer wil weten wat Tuin-, Sfeer- & Kluscentrum De Boet te bieden heeft? Kijk op de uitgebreide website www.deboet.nl. Of kom langs bij Oosterboekelweg 2 in Hoogwoud en bewonder onder meer de mooie kerstshow.