3 keer goud in Heerenveen, nu 1x goud in Leeuwarden en voor de 8e keer NL kampioen marathon, wie stopt Schouten.

HOOGKARSPEL – Mede dankzij de ploeg van Van Ramshorst Renault werd het bepaald geen saaie race, en dan vooral dankzij de nonstop aanvallende Femke Mossinkhoff.

Zodra de race even stil dreigde te vallen gingen de meiden van Van Ramshorst Renault weer in de aanval, tot 80 ronden voor het einde er een kopgroep van vier ontstond met Mossinkhoff en van Team Zaanlander Marianne Pruisscher en Maaike Verweij.

Tekst gaat door onder de foto

Om de kopgroep meer lucht te geven besloot Sofia Schilder zich uit het peloton terug te laten vallen om zich zo aan te sluiten bij haar teammaatje en een ronde lang op kop ging sleuren.

Voor coach Jillert Anema het sein om Groenewoud en Schouten gas te laten geven en niet veel later sloot Irene Schouten zich aan bij de kopgroep waar op Groenewoud hetzelfde deed als Schilder door zich uit het peloton te laten zakken om te helpen de ronde voorsprong te pakken, wat lukte.

Tekst gaat door onder de foto

Op zes ronden voor het einde ging het peloton sprinten voor plaats 5 en gingen de vier koplopers zich opmaken voor een mogelijke eindsprint.

Maar Irene Schouten verkeerd in blakende vorm en dacht daar anders over, met groot gemak schaatste ze weg bij de 3 om met een ruime voorsprong over de finish te komen.

Maaike verweij werd 2e voor de vrouw die de wedstrijd hard had gemaakt Femke Mossinkhoff, Marianne Pruisscher werd tot ongenoegen van Jillert Anema 4e.

Aankomend weekend moet Irene Schouten weer vol aan de bak, dan wordt het Europees Kampioenschap verreden op het ijs van Thialf