24 uurs Zeilrace 2023 kent nieuwe uitdaging

DSC00933

MEDEMBLIK – 24 Uurs zeilrace met 355 ingeschreven deelnemers van start. De voorbereidingen zijn in volle gang. In de komende dagen valt de beslissing welke van de dertien startlocaties langs het Marker- en IJsselmeer, en voor het eerst ook aan de waddenkant, het beste bij de weervoorspelling past.

Het belooft rustig weer te worden”, aldus Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité, “met af en toe een buitje.” De deelnemers kunnen hun mijlen maken in acht wedstrijd- en tochtklassen, de meesten (280) strijden in de tochtklassen. Ook verschijnen diverse titelverdedigers aan de start. Kroon: “We zijn blij met 355 ingeschreven boten voor deze editie. Het comité heeft er zin in, de vrijwilligers en starters zijn er klaar voor. Laat het maar los barsten.

Webinar Zeilen
Op woensdagavond 23 augustus van 20.00 – 21.30 uur kunnen de deelnemers zich online voorbereiden via het webinar dat mediapartner Zeilen organiseert. Ze krijgen een algemene briefing over de spelregels en meteo voor komend weekend, horen de laatste tips en trucs en kunnen vragen stellen aan een panel van (oud) deelnemers. Ook worden er vragen uit de chat beantwoord. Het webinar wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen de volgende dag een link naar de opname. 
Het webinar is te volgen via de link: https://zeilen-nl.zoom.us/j/89813738278

SailWise
Stichting SailWise doet voor de tweede keer mee. Al meer dan 45 jaar verzorgt deze stichting in Nederland meerdaagse, uitdagende watersportactiviteiten en -vakanties voor mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. SailWise doet opnieuw mee met haar catamaran Beatrix, die volledig is aangepast en rolstoeltoegankelijk is. De bemanning bestaat uit acht personen, waaronder twee schippers. “Heel bijzonder, het team varieert in leeftijd van 28 tot 75 jaar”, vertelt directeur Renske Rietbergen. “Iedereen heeft al eens eerder met ons meegevaren, eentje zelfs vorig jaar ook al in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Voor de rest, behalve voor de schippers, is de wedstrijd een nieuwe ervaring.”
De Beatrix start in Stavoren, vlakbij thuishaven Elahuizen, en zal onderweg verslag doen op de Facebookpagina van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. 

Starten op stromend water
Voor het eerst kunnen deelnemers op stromend water starten, aan de waddenkant van Kornwerderzand. Klaas Jan Kroon: “Mij bereiken geluiden dat dit al hoofdpijn oplevert. Er is nu een prachtige zuidoostenwind voorspeld, maar het kan nog alle kanten op. Velen vinden het een leuke uitdaging en zijn al aan het puzzelen met wind en stroming. Maar als je meteen terug wilt schutten naar het IJsselmeer en de wind is net wat meer zuid of zuidwest, dan zit je daar niet goed. We gaan zien wie het aandurft. In elk geval levert de sluispassage in de Afsluitdijk meer compensatie op dan andere jaren, omdat er door verzilting niet meer voor elke boot geschut wordt. Ik heb contact gehad met Rijkswaterstaat en er is me verteld dat er dit weekend geen beperkingen zijn bij de sluizen en dat het personeelstekort niet van toepassing is.”
 
Deelnemers Real time volgen
Alle deelnemers moeten elke boeironding meteen registreren in de wedstrijdverklaring, waardoor elke boot real time te volgen is. Dat houdt thuisblijvers op de hoogte, maar zal ook de onderlinge concurrentie bevorderen. Onderweg in de wedstrijd zeil je 24 uur virtueel tegen tegenstanders in dezelfde klasse, maar door tussentijds te weten hoeveel mijl ze hebben afgelegd wordt het spannender. De organisatie maakt ook tussenklassementen, die te volgen zijn door thuisblijvers en deelnemers. 

Fotowimpel 
Mediapartner Zeilen zal opnieuw met een fotograaf van Vaarfoto.nl op een RIB bij de finishlijnen liggen. Van elke boot met een fotowimpel wordt een mooie actiefoto gemaakt, die na afloop wordt gebruikt voor een unieke Zeilen-cover.

Loading