18 jaar celstraf voor ex-vrouw vermoordde Martin Griep uit Zwaag

ZWAAG – De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdag de twee verdachten van de moord op Martin Griep veroordeeld tot flinke celstraffen. Hoofdverdachte Mijntje B., de ex-vrouw van het slachtoffer, kreeg 18 jaar wegens moord. Ook vond de rechtbank dat er genoeg bewijs was tegen Mark P. , haar medeverdachte en toenmalige minnaar. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens medeplichtigheid aan moord en verboden wapenbezit.

Martin Griep werd op 12 april vorig jaar dood aangetroffen in zijn woning nadat hij niet was komen opdagen op een afspraak en vrienden alarm sloegen bij de politie. Forensisch onderzoek wees uit dat Griep door een kogel in de borstkas om het leven was gebracht. Er was echter geen spoor van een worsteling of inbraak, waardoor de moordenaar waarschijnlijk een bekende was.

Mijntje B. ontkende echter steevast iets met de moord te maken te hebben. Dat verhaal vond de Alkmaarse rechtbank echter ongeloofwaardig omdat B. verschillende verklaringen over het voorval heeft afgelegd. Mark P. zei echter dat B. het tegen hem bijna wekelijks had over haar moorddadige plan om haar ex van het leven te beroven. Daarnaast wees onderzoek naar de telefoon van B. uit dat kort voor de moord het internet had afgezocht naar de pensioenregelingen voor weduwen.

Het Openbaar Ministerie had tijdens de zaak 18 en 12 jaar tegen de twee verdachten geëist. De rechtbank besloot ook de twee vorderingen tot schadevergoeding van 17.500 euro smartengeld die door de stiefkinderen van Martin Griep waren ingediend volledig toe te wijzen.

Advocaat Mark Jan Bouwman laat weten dat zij tegen deze in hoger beroep gaan