REGIO – In meerdere gemeenten zingt rond dat er gedacht wordt aan het schrappen van activiteiten in de zwembaden door tekorten. Lansingerland is de gemeente waar daadwerkelijk zwemlessen worden geschrapt vanwege tekort aan zwemonderwijzers. Nota bene een landelijk exploiterende partij als Sportfondsen neemt dit drastische besluit. De KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) doet het personeelstekort af met “het valt wel mee”. Helaas is het tegendeel waar. De rijksoverheid heeft hiernaast aangekondigd te gaan snijden in het Gemeentefonds.
Hoe gaat zich deze combinatie verhouden ten aanzien van de toekomst van het zwemonderwijs? Er zullen niet per direct zwembaden sluiten. Wel kan er in het personeelsbeleid al rekening mee gehouden worden. Wanneer een personeelslid een aantal tijdelijke contracten heeft gehad, moet zijn dienstverband immers worden omgezet in een vast contract.
Dit zal nu extra scherp bekeken worden, doordat de toekomst van “kleine” zwembaden onder druk komt te staan. In Eindhoven werd de beslissing al genomen om tijdelijke contracten niet om te zetten naar vaste contracten. Dit zal indirect leiden tot meer problemen voor het zwemonderwijs.
‘De oplossing hoort te komen vanuit Den Haag. De NSWZ heeft eerder aan de bel getrokken bij leden van de Tweede Kamer over de tekorten in het zwemonderwijs. Kamerlid Michiel van Nispen heeft Kamervragen gesteld die nog behandeld moeten worden. De NSWZ bereidt zich opnieuw voor om in de Tweede Kamer haar zorgen te uiten over de klap voor het zwemonderwijs.
De overheid kan niet met drie coronasluitingen alles stilleggen, slechts beperkte financiële vergoedingen beschikbaar stellen en daarna de toekomst onzeker te maken door de gemeenten op korte termijn te gaan korten op gemeentelijke vergoedingen. De commerciële tak van het zwemonderwijs zal hier de grootste klappen van ondervinden. Die maakt namelijk gebruik van deze baden,’ zegt Shiva de Winter, voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid