Zorgen bij bouwbedrijven over sterk gestegen grondstofprijzen: ‘huizen worden onbetaalbaar’

MEDEMBLIK – De bouwkosten stijgen hard en de zorgen om behoud van rendement nemen daarom toe bij bouwbedrijven. Bouwers kunnen in deze situatie mogelijk profiteren van hun investeringen die ze sinds de financiële crisis hebben gedaan op het gebied van risicomanagement.

Bouwmaterialen zoals staal, hout en aluminium zijn in rap tempo duurder geworden. De naweeën van de coronacrisis en het Rusland-Oekraïne conflict zorgen voor verstoorde toeleverketens. Ook de energieprijzen zijn torenhoog waardoor beton en bakstenen duurder zijn geworden. Prijsstijgingen van meer dan 50% ten opzichte van een jaar geleden en gemiddeld 10% per maand komen voor.’ zegt Jan van der Doelen, Sector specialist Building & Construction, bij ING

De (hard) stijgende kosten van materiaal zijn reden tot bezorgdheid bij veel bouwers. In veel gevallen kunnen de hogere kosten nog wel worden doorberekend. Maar meer en meer zijn bouwbedrijven genoodzaakt ‘nee’ te zeggen tegen hun klanten. Vooral tegen de grotere projecten met lange en dus qua kosten onvoorspelbare looptijden. Van der Doelen: “Nee zeggen kan goed zijn voor de beheersing van de risico’s, maar is slecht voor het bouwvolume. Dit is nu maatschappelijk ongewenst. Bijvoorbeeld als het gaat om het bouwen van meer woningen.”

Hoewel nog steeds een verdere groei van de bouwvolumes in 2022 wordt voorzien (ING: + 2,5%), nemen de zorgen over de winstmarges toe. Het dalen van de winstmarges kan door bouwbedrijven worden voorkomen door maximaal in control te zijn over het bouwproces en de risico’s die hierin traditioneel schuilen.





















Veel bouwers hebben hun risicomanagement sinds de financiële crisis verbeterd. Bijvoorbeeld door het verder digitaliseren van de interne processen en informatievoorziening. Veel bedrijven werken al met informatieplatformen om snel op de hoogte te zijn van problemen in de lopende projecten. Dat heeft sommige bouwbedrijven geen windeieren gelegd. Winstmarges met dubbele cijfers zijn daarbij geen uitzondering meer. In de huidige situatie waarin de kosten hoog oplopen kan deze eerder opgedane ervaring met risicomanagement nuttig maar vooral hard nodig zijn,’ besluit Jaan van der Doelen

Lees ook:

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl