Wooncompagnie Hoorn geeft getraumatiseerde vluchteling laatste kans

WIERINGERWERF – Stichting Wooncompagnie Hoorn heeft donderdag tijdens een kortgeding bij de kantonrechter in Alkmaar besloten om een huurder die stelselmatig overlast zou hebben veroorzaakt nog een kans te geven. De aanleiding daarvoor is dat het sinds december vorig jaar betrekkelijk rustiger is geworden, nadat de huurder psychische hulp kreeg vanwege zijn alcoholverslaving, slaapproblemen en traumatische voorgeschiedenis.

De huurder is een statushouder, en kwam vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Advocaat Ruut Verhoeven verweet de Wooncompagnie een ’totaal gebrek aan compassie en empathie’. Zijn cliënt heeft volgens de raadsman namelijk onder het schrikbewind van de Taliban familieleden voor zijn ogen vermoord zien worden, en is daardoor zwaar getekend.

Tijdens de zitting bij de kantonrechter zijn er verschillende hulpverleners van onder andere vluchtelingenwerk en de GGD aanwezig op verzoek van de raadsman. Zij hebben allemaal een vergelijkbaar verhaal; het gaat inmiddels aanzienlijk beter.

In eerste instantie wilde de Wooncompagnie geen water bij de wijn doen. De raadsman van de verhuurder suggereerde dat de verweerder enkel hulp zou hebben gezocht omdat de zitting bij de kantonrechter steeds verder in zicht kwam. Maar de man zelf ontkende dat. Hij zou de hele tijd voor hulp open hebben gestaan en er regelmatig om geschreeuwd hebben, maar stond een lange tijd op de wachtlijst voor een behandeling.

Op verzoek van de advocaat van Wooncompagnie Hoorn werd de zitting bij de Alkmaarse rechtbank kort geschorst voor overleg. Na de korte pauze bleken de partijen er voorlopig uit te zijn gekomen. Ze hebben afgesproken dat de huurder zorg moet blijven accepteren, en dat de zaak tot 8 mei wordt aangehouden.

Als er dan geen overlast wordt vastgesteld, trekt de verhuurder de zaak in. De Wooncompagnie zal verder contact blijven houden met de behandelaars van de verweerder om op de hoogte te blijven van de voortgang in zijn behandeling.