Wijkagent

Wijkagent is onzichtbaar in de wijk, 3 vragen aan de politie

MEDEMBLIK – Waar voorheen je een wijkagent op de fiets door de woonwijken zag fietsen, en dit meerdere keren per week, mag je anno 2023 blij zijn dat er überhaupt 1x per maand een wijkagent in zijn/haar auto even snel door de wijk rijdt en dan weer onzichtbaar wordt voor de bewoners van deze wijk.  In de gemeente Medemblik speelt dit probleem ook, net zoals in de andere gemeenten in West-Friesland.  De veiligheid is danig in het gedrang door de afwezigheid van deze wijkagenten, en de handhavers van de gemeente kunnen ook niet overal tegelijk aanwezig zijn.

Wijkagent is geen wijkagent meer

Een ander probleem is dat wijkagenten vaak ergens anders naar toe worden gestuurd, uit de gemeente waar ze wijkagent zijn. Voorbeeld, de wijkagenten van Medemblik zien we ook regelmatig in Drechterland, Koggenland en zelfs in Hollands Kroon. Medemblik Praat ging in gesprek met de politie over dit probleem.

Lees ook: Wijkagenten bezoeken Maria Bernadetteschool Medemblik na aangrijpende kinderreanimatie

Hoe gaat de korpsleiding dit probleem aanpakken?

De politiecapaciteit staat onder druk. Dit is niet alleen een ‘Westfries’ probleem. De hele eenheid en ook de rest van het land heeft hiermee te maken. De komende jaren is de onderbezetting het grootst onder de agenten die moeten zorgen voor de noodhulpvragen van burgers. De roosters hiervoor moeten 24 uur per dag, 7 dagen in de week gevuld zijn. Om incidentele gaten in de roosters te kunnen vullen en de noodhulp te blijven garanderen, moeten collega’s met andere functies of uit andere teams soms inspringen. Onder anderen zijn dit wijkagenten,‘ vertelt Roderick de Veen, woordvoerder bij de politie.

Vind u zelf ook dat de veiligheid in het geding komt door dat er steeds minder blauw op straat te zien is?

De Veen: “De onderbezetting heeft als gevolg dat we keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen. Dat we minder werk kunnen doen dan we zouden willen. Wijkagenten die meedraaien in de noodhulp, kunnen niet tegelijkertijd het werk in de wijk oppakken. Dat is niet ideaal, maar zo’n maatregel nemen wij juist om daar te zijn waar de mensen ons het hardst nodig hebben. Om de noodmeldingen van burgers 24/7 te kunnen blijven opvangen. En dat lukt. Wel kijken we naar noodhulpdiensten in hun eigen gebied. Zodat ze alsnog in hun wijk aanwezig zijn.

Waarom worden wijkagenten van de ene gemeente ook naar andere gemeenten gestuurd, en hoe denkt de korpsleiding hier iets aan te kunnen gaan doen.

Volgens De Veen moeten wijkagenten soms inspringen in de noodhulp om deze 24/7 te kunnen blijven garanderen. “Wijkagenten die meedraaien in de noodhulp, kunnen niet tegelijkertijd het werk in de wijk oppakken. Omdat we dit werk niet willen laten liggen en in contact willen blijven met bewoners, springen soms wijkagenten uit andere gemeenten in. De onderbezetting heeft als gevolg dat we niet al het werk kunnen doen wat we zouden willen“.

We kunnen onze mensen maar op één taak tegelijk inzetten. Dit heeft als gevolg dat we keuzes moeten maken en werk moeten prioriteren. Wel proberen we de wijkagenten zoveel als mogelijk in hun wijk aanwezig te laten zijn. Ook tijdens hun inzet in de noodhulp. Uiteraard doen we dit in nauwe afstemming met het gezag. Daarnaast verlenen teams dus bijstand aan elkaar, is de landelijke opleiding verkort om nieuwe collega’s zo snel mogelijk mee te kunnen laten draaien en zetten we volop in op werving. Lijkt het je leuk om bij de politie te komen werken? Kijk dan op kombijdepolitie.nl en meld je aan voor de opleiding tot agent,” besluit Roderick de Veen

Loading

Reageer op dit bericht