Westfriezen konden drugs bestellen bij ‘het vrouwtje’ en kregen het dan bezorgd door ‘opa en oma’

WEST-FRIESLAND – Een flink aantal verslaafden uit verschillende gemeenten in West-Friesland konden voor cocaïne of andere harddrugs jarenlang terecht bij ‘het vrouwtje’ uit Abbekerk. Dat ‘vrouwtje’ was volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 51-jarige Mariska H. uit Abbekerk.

De drugshandel werd dinsdag besproken tijdens de behandeling van een omvangrijke zaak tegen een aantal vermeende drugshandelaren. Nadat er telefonisch cocaïne, XTC of speed was besteld, werden de verdovende middelen volgens het OM vaak door de brievenbus gestopt door de moeder van H., inmiddels 70-jarige Charlotte van H. en haar toenmalige echtgenoot, de 79-jarige Dirk van den L. uit Enkhuizen.

Ook de 44-jarige Ralph H., de man van H. zou aan de drugshandel hebben meegewerkt en de 38-jarige Bob R. uit Zwaag zou ook met ‘het vrouwtje’ hebben samengewerkt.

Mariska H. gaf de drugshandel dinsdag tegenover de rechtbank voor het eerst toe, maar stelde dat ze onder druk zou zijn gezet. Dat had te maken met een drugsschuld die ze had opgelopen door een opgerolde hennepplantage op haar zolder. Ze zou nooit iets aan de drugshandel over hebben gehouden. Ze deed het vooral omdat ze bang was voor de veiligheid van haar man en kinderen.

Dirk van der L. gaf enkel toe dat hij zijn toenmalige vrouw rond heeft gereden. Hij wist van de drugs en wilde zich er verder niet mee bezig houden. De ritjes vond Van der L. ‘wel gezellig’, en achteraf kreeg hij soms een kroket of een broodje gehaktbal en wat geld voor benzine.

Maar het OM gaf aan weinig van dit verhaal te geloven. Volgens de officier van justitie hebben de vermeende drugsdealers wel degelijk goed verdiend aan de handel. Ze eiste uiteenlopende straffen.

Mariska H. hoorde de langste straf tegen zich eisen, namelijk 24 maanden cel waarvan 8 voorwaardelijk. Vanwege zijn leeftijd eiste de officier tegen Van der L. een geheel voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, en Ralph H. hoorde 6 maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf tegen zich eisen.

De afwezige Bob R. moet als het aan het OM ligt 120 uur werkstraf uit gaan voeren. Daarnaast moeten Van der L. en Mariska H. van de officier de gemaakte winsten gaan terugbetalen. Dat gaat in de zaak van de 51-jarige uit Abbekerk om een bedrag van ruim 165.000 euro, en voor Van der L. is het ruim 37.500 euro.

De zaak tegen Charlotte van H. werd vanwege haar slechte gezondheid voorlopig aangehouden.

De Alkmaarse rechtbank doet op 5 december uitspraak.