Wervershover betuigt spijt van seksueel misbruiken dochter

rechtbank alkmaar

WERVERSHOOF – De 62-jarige G. B. uit Wervershoof heeft dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar meermalen spijt betuigd voor het jarenlang misbruiken van zijn minderjarige dochter. ,, Ik probeerde mezelf in haar belevingswereld te plaatsen, en dat is niet oké geweest,” legde hij de rechtbank uit. B. zou zelf een moeilijke jeugd hebben gehad, en door gevoelens van schuld en schaamte moeilijk toe kunnen geven dat hij seksuele gevoelens tegenover zijn minderjarige dochter had. ,,Ze werd volwassen, en ik was vooral nieuwsgierig hoe ze erop zou reageren,” verklaarde hij.

B. zei dat hij verliefd was op zijn minderjarige dochter. Zijn andere dochter zou hij nooit hebben misbruikt, omdat ze wat kouder en afstandelijker op hem reageerde. Inmiddels heeft hij geen contact meer met zijn dochters en is zijn vrouw overleden. In het dorp heeft B. het gevoel dat hij met de nek wordt aangekeken. ,,Ik ben in een sociaal isolement terechtgekomen. Ik kom ook haast de deur niet meer uit. Mijn boodschappen doe ik buiten het dorp,” aldus B.

De ontucht vond vooral plaats als de twee samen gingen douchen. Het meisje had destijds niet door dat wat er gebeurde niet in de haak was, vanwege haar jeugdige leeftijd. Dat besef kwam eigenlijk pas op de middelbare school. Op latere leeftijd besloot ze samen met haar vriend om haar vader met het misbruik te confronteren, waarna B. zelf besloot de politie te bellen. Als het aan het slachtoffer ligt, hoeft B. niet naar de gevangenis. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de wens van het meisje niet het enige wat mee moet wegen als er over een eventuele straf wordt nagedacht. Er moet ook een signaal aan de samenleving worden afgegeven.

Daarom eiste het OM uiteindelijk 2 jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. B. gaf aan dat hij er rekening mee heeft gehouden dat hij de cel in moet: ,,Als ik naar de gevangenis moet, dan is dat maar zo.”

Advocaat Gert Kaaij vroeg de rechtbank desondanks om zijn cliënt geen onvoorwaardelijke celstraf op te leggen.

Uitspraak over 14 dagen

Loading