Wendy Stammis, oud inwoonster van Medemblik, heeft de eerste ‘Mootjes Minisuper’

LIMMEN/MEDEMBLIK – Op maandag 30 mei om 16.00 wordt de eerste Mootje-minisupers geopend in Limmen, op de Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat 9. Dit is een kleine supermarkt waarin dames-hygiëne, basis keukenkast producten en boeken gratis in worden aangeboden. De klanten van deze Mootjes hoeven niet te betalen en de nieuwe leveringen worden door de buurt en de omgeving georganiseerd.

De naam is een knipoog naar de koosnaam van Monique Ravenstijn, eigenaar van Jumbo Monique. Ook zijn mootjes deeltjes, deeltjes die soms ingevuld kunnen worden door elkaar te helpen.

De Mootjes worden vooral gevestigd in de kleine kernen in de omgeving van West-Friesland, Heerhugowaard en Alkmaar. Parkeerplaatsen of fietsenrekken zijn niet nodig, klanten wandelen erlangs. De eerste keer worden de producten geleverd door Jumbo Monique. Daarna neemt de gemeenschap of de buurt zelf het aanleveren van deze mini winkels voor haar rekening. Iedere supermarkt krijgt een eigen vrijwillige bedrijfsleider.

Tekst loopt door onder de foto

Wendy Stammis opent samen met Monique Ravenstijn het eerste ‘Mootje’ (Foto aangeleverd)

In gezinnen die het niet breed hebben wordt dames hygiëne niet altijd aangeschaft. Dit kan enorme impact hebben op jonge meiden. Ook het beschikbaar stellen van rijst, macaroni, soep en andere basis ingrediënten voor in elk keukenkastje helpt deze gezinnen net de laatste dagen van de maand door. Er is in het samenstellen van de inhoud bewust gekozen voor vezelrijke, houdbare producten. Doel is dat er daarna een wisselwerking ontstaat tussen gever en nemer. Het nabuurschap van vroeger.

Om de geestelijke honger te stillen zijn er in deze mini-supermarkt ook boeken te leen. Wat een win-win situatie oplevert. Leveranciers en klanten komen zo met elkaar in contact. De boeken die aangeboden worden mogen gelezen worden, doorgegeven worden of terug gedoneerd worden. De eerste lading wordt verzorgd door Kringloopwinkel Rataplan.

Het verschil met de reeds-bestaande initiatieven is dat de combinatie van de drie facetten maakt dat je voorbij je schaamte kan winkelen. Monique; “Hoe zou jij je voelen als je elke maand net niet genoeg middelen voor handen hebt om maandverband te kopen, of om je gezin meer dan een maaltijd per dag voor te zetten. Dat is vreselijk, en hier loop je niet mee te koop. Nu worden dit soort kastjes vaak midden in de nacht leeggehaald zodat men dit ongezien kan doen. Juist door het toevoegen van de boeken maakt dat er een verandering in dit patroon komt. Want jij bent of iemand die een boek leent of doneert, maandverband ter beschikking stelt of meeneemt of pakken rijst aanvult of inslaat”.

Mootjes-minisupers worden mogelijk gemaakt door Jumbo Monique en ondersteund door kringloop stichting Rataplan. Vele andere partners zoals; Virtual Business Collective, EST timmerwerken en VK-onderhoud werken belangeloos mee om dit initiatief handen en voeten te geven.