Waarderingsspeld voor vijf bestuursleden De Cromme Leeck

WOGNUM – Twee dagen feest was het op het erf van boerderij Welgelegen aan de Kerkstraat in Wognum. De huidige eigenaar de Historische Stichting De Cromme Leeck vierde daar op 14 en 15 mei het 25-jarig jubileum. Wethouder Harry Nederpelt eerde de vijf bestuursleden van het eerste uur met de zilveren waarderingsspeld van de gemeente Medemblik.

Op zaterdag 14 mei genoten vrijwilligers en hun partners plus genodigden van een gezellig samenzijn. Dat begon met het hijsen van de nieuwe vlag van de stichting aan de oude vlaggenmast voor de stolp. Na de koffie was er ruimte voor het officiële gedeelte. Ina Broekhuizen dankte alle vrijwilligers voor hun inzet, zonder hen zou de stichting niet kunnen functioneren. Daarna nam ze het schilderij in ontvangst van de vorige eigenaar Henk Sloetjes. Het is gemaakt door zijn nicht Willemien Sloetjes en krijgt een plaats in de keuken, de ruimte waar Henk voornamelijk woonde. Dit was de laatste daad van Ina als voorzitter, ze droeg vervolgens vol vertrouwen de voorzittershamer over aan Han Staal. Namens het bestuur benoemde hij haar tot erelid van De Cromme Leeck. Naast Ina zijn vier bestuursleden vanaf de oprichting actief op velerlei gebeid actief zijn voor de stichting: Trudy Schouwe, Joke Admiraal, Tom van Baar en Sjaak Jong. Zij kregen een stel klompen met inscriptie, het ene exemplaar mochten ze mee naar huis nemen, het tweede krijgt een plaatsje in de boerderij.

Verdiensten

Daarna richtte wethouder Harry Nederpelt het woord tot deze vijf bestuursleden. Hij somde de verdiensten op van ieder van hen. Joke Admiraal is vicevoorzitter, Trudy Schouwe secretaris, Tom van Baar bouwde de beeldbank op en houdt die bij en Sjaak Jong is de man van de archeologie en het speuren in de eeuwenoude geschiedenis van het gebied. Daarnaast vervullen zij tal van andere taken voor de club. Voor hun inzet ontvingen ze de zilveren waarderingsspeld van de gemeente.

De Wognumse band De Bretels zorgden voor een prima sfeer, speciaal voor Ina had Siemen Oud een lied geschreven op de melodie van Gina Lollobridgida, het refrein konden alle aanwezigen meezingen.

Paraderen

Zondag 15 mei was het open dag bij Welgelegen. Op het erf stonden meerdere kramen, er paradeerden mensen in Westfries kostuum en het achterste deel van de boerderij was te bezichtigen. Meer dan vierhonderd donateurs en belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Een aantal van hen reed de jubileumfietstocht door het werkgebied van de Cromme Leeck. Ook bij het museum Huis van Oud aan de Grote Zomerdijk was het behoorlijk druk.