Vrijwilligersmarkt Medemblik goed bezocht

MEDEMBLIK – De tweede editie van de Vrijwilligersmarkt in Medemblik, georganiseerd door Vrijwilligerspunt Westfriesland in opdracht van de gemeente Medemblik, werd afgelopen zaterdag goed bezocht. Zo’n 250 bezoekers kwamen op de Vrijwilligersmarkt af in woonzorglocatie Valbrug waar ruim 30 organisaties uit Medemblik e.o. lieten zien hoe divers vrijwilligerswerk is. Alies Zwaan van de Omring: “We doen al jaren mee met de vrijwilligersmarkt, maar ik weet niet wat me overkomt: zoveel vrijwilligers hebben we nog nooit geworven!” 

Niet alleen de Omring wist bezoekers enthousiast te maken, ook Tourist Information Medemblik. Tineke Druijff: “We doen voor de eerste keer mee, dus wist niet wat ik kon verwachten. Maar wat een succes! Ik begin met een praatje, mensen informeren over wat wij doen en daar worden de meesten blijkbaar enthousiast over. Ik heb al van zes potentiële vrijwilligers gegevens mogen noteren.” Sandra Boes van EdiNOVA: “Wij hoorden pas twee dagen geleden dat we toch op de vrijwilligersmarkt konden staan; er was een plek vrij gekomen. Wat ben ik blij dat ik hier ben! Veel leuke en serieuze gesprekken gevoerd. Ik heb al vijf bezoekers genoteerd die anderstaligen willen helpen met participeren in de maatschappij. Van het begeleiden naar sociale activiteiten tot het helpen bij het invullen van formulieren.”  

Lees ook: Verborgen Graffititalenten groep 8 Maria-Bernadetteschool Medemblik

Taalvrijwilligers 

Vrijwilligerspunt stond met een aparte markttafel voor afdeling Taalhuis. Irene Mosch: “We hebben dringend taalvrijwilligers nodig. Niet alleen in Medemblik overigens, in heel West-Friesland! Taalvrijwilligers die een-op-een mensen die nieuw zijn in Nederland willen helpen met de Nederlandse taal. Maar ook taalvrijwilligers die conversatielessen willen geven. Vooral in Medemblik zoeken we daarnaast voorlezers voor ons project SamenVoorlezen. Inmiddels heb ik zeven namen genoteerd van mensen die taalvrijwilliger willen worden. Dus ik ben super enthousiast over vandaag!”  

Tekst gaat verder onder de foto

Oriënteren 

Bezoekers lieten zich verrassen door de aanwezige organisaties, of kwamen gericht naar een organisatie. Mevrouw De Bot: “Ik heb een slechte schouder, dus kan helaas niet alles. Maar ik wil heel graag iets doen. Ik ben snel enthousiast, maar heb met mezelf afgesproken dat ik niet meteen ‘ja’ zeg. Ik ga informatie verzamelen en dan kijk ik thuis rustig wat me het meest aanspreekt.” Christian Metsel: “Ik heb drie zoontjes, dus eigenlijk ben ik daar al heel druk mee, maar ik wil toch graag nog iets van vrijwilligerswerk doen. Maar dan niet op een vaste dag of tijdstip. Ik heb al veel organisaties gesproken waar het mogelijk is om vrijwilligerswerk te doen, ook wanneer het mij uitkomt. Dus ik denk dat ik wel iets passends ga vinden tussen al het aanbod!”  

Vacaturebank 

De Vrijwilligersmarkt gemist? Op de vacaturebank van Vrijwilligerspunt staan ruim 400 vrijwilligersvacatures: www.vrijwilligerspunt.com/vacaturebank 

De Vrijwilligersmarkt Medemblik was dit jaar onderdeel van het ‘Kom erbij Festival’ dat zaterdag 7 oktober door de gemeente Medemblik werd georganiseerd in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.