Verkeershufter raakt rijbewijs kwijt, waslijst van overtredingen in korte tijd

ENKHUIZEN – “Ik heb een sportieve rijstijl.” Dit verklaarde de 26-jarige O.Y. Maandag aan de Alkmaarse politierechter. De Enkhuizer werd op 19 januari 2023 door de politie stopgezet omdat hij over de Westfrisiaweg reed zonder gordel. Hij negeerde het stopteken en probeerde te ontkomen, met een gevaarlijke achtervolging door Zwaag, Berkhout en Hoorn als gevolg.

Respect

Ik heb respect voor de politie, en als het niet deze agent was geweest zou ik netjes zijn gestopt,” verklaarde Y. Volgens hem staat de agent in kwestie erom bekend dat hij buitenproportioneel vaak jongens van kleur aan de kant zet. “Elke keer als hij mij ziet zet hij me stop. Hij kent me inmiddels, hij weet dat ik me netjes gedraag. Ik vind het zo ontzettend irritant. Hij is om die reden ook overgeplaatst naar een andere locatie,” vertelde Y.

Handgebaar

De agent zou een handgebaar naar Y. hebben gemaakt, wat voor hem de druppel was die de emmer deed overlopen. Op hoge snelheid reed hij weg.Tijdens zijn vlucht brak hij een groot aantal verkeersregels. Hij reed 140 kilometer per uur op een weg waar hij 70 mocht. Hij haalde auto’s in, negeerde een rood stoplicht en reed op een moment tegen het verkeer in. De politie staakte de achtervolging toen Y. ternauwernood twee fietsers raakte toen hij op een snelheid van 80 kilometer per uur een bocht om reed.

Ik vind dit geen sportieve rijstijl, maar een hufterige rijstijl,” merkte de officier van justitie op. “Meneer vertoonde zulk roekeloos rijgedrag dat de kans op ernstig letsel of zelfs de dood aanwezig was.” Volgens hem werkt strafverzwarend dat Y. een grote lijst aan verkeersboetes op zijn naam heeft staan, grotendeels voor te hard rijden.

Hij eiste een werkstraf van 90 uur. Ook vond hij dat Y. zijn rijbevoegdheid voor 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, kwijt moest raken.

Wat zich tussen jou en de agent afspeelt is vervelend, maar nu heeft het een groot gevaar veroorzaakt voor mensen die daar niets mee te maken hadden,” zei de rechter.

Hij volgde de officier van justitie in zijn eis voor een werkstraf van 90 uur. Hij veroordeelde de Enkhuizer daarnaast tot 9 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid, waarvan 3 voorwaardelijk.

Y. vroeg hem na het vonnis of hij een geldboete mocht betalen in plaats van zijn rijbewijs inleveren. De rechter antwoordde dat dit niet kan.