Uniek verlies Irene Schouten op de massa start

HOOGKARSPEL – Ooit moest het een keertje gebeuren dat Irene het zou gaan afleggen in de sprint tegen haar eeuwige aartsrivaal op de massa start de Canadese Ivanie Blondin. Dat gebeurde dan ook afgelopen zondag op het ijs van Salt Lake City waar de Canadese nipt haar schaats voor Irene over de finish wist te drukken. De Canadese Valerie Maltais pakte de derde plaats. Marijke Groenewoud eindigde als vijfde.

Het hele wereldbekercircus gaat nu naar Quebec waar de laatste ronde van de wereldbeker zal gaan worden verreden. Deze wedstrijd is extra beladen omdat nog veel schaatsers zich moeten kwalificeren voor het WK Afstanden op het ijs van Calgary (Canada) dat van 15 tot en met 18 februari zal gaan worden gehouden.

Een hoogtepunt was nog wel het nieuwe Nederlands record op de 5000 meter door Patrick Roest, die het 21 jaar oude record van Sven Kramer eindelijk uit de boeken reed.

Andijker Janno Botman schaatste op de 500 meter een machtig mooi nieuw persoonlijk record, en Joy Beune won de 3000 meter bij de dames, maar voor de rest viel er weinig te vieren door de afvaardiging uit Nederland. Ziekte en blessureleed waren veelal de oorzaak.

Op naar Quebec.

Foto: Archief foto