Tom Beuker (MORGEN!): ‘Ze zijn de weg kwijt’, en stelt vragen over schrappen buslijnen.

MEDEMBLIK – Toen afgelopen week de nieuwe dienstregeling van Connexxion bekend werd gemaakt sloeg dat vooral bij de ouders van schoolgaande kinderen in als een bom. Buslijnen worden geschrapt, de scholieren moeten soms meer dan een uur langer reizen om van huis naar school te komen en van school naar huis te komen, of moeten maar zien hoe ze op school komen.

Vooral de kleinere kernen zijn de dupe van de nieuwe dienstregeling die vanaf het nieuwe schooljaar 2024/205 in gaat en zorgt voor woede bij de ouders. Maar niet alleen scholieren krijgen er mee te maken, ook de groep mensen die zelf geen auto hebben en volledig op het openbaar vervoer zijn aangewezen zitten met de handen in het haar.

Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN! trekt zich de woede van de inwoners van de kleine kernen aan en wil van de gemeente Medemblik weten in hoeverre zij zijn meegenomen en betrokken zijn in de wijzigingen in de buslijnen en of de gemeente Medemblik enig invloed heeft op Connexxion om een zo goed mogelijke bereikbaarheid te kunnen garanderen in alle 17 kernen.

Maar‘ zegt Beuker, ‘een kern als Zwaagdijk-West krijgt door de nieuwe dienstregeling helemaal aansluiting meer op een buslijn.’ Beuker wil dan ook weten van de gemeente Medemblik of het niet mogelijk is om bijvoorbeeld buslijn 131 en/of 132 die naar Wervershoof/Andijk gaat een stukje om te leggen en door Zwaagdijk-West te laten lopen en niet beide lijnen door Zwaag en Blokker.

Ook in Benningbroek/Sijbekarspel verdwijnt een buslijn, de 636 scholierenlijn wordt opgedoekt en ook twee haltes, die bij de Nieuweweg is enkele jaren geleden nog helemaal vernieuwd, verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt buslijn 142, maar die rijdt alleen maar van het busstation in Abbekerk naar Benningbroek Molenbuurt en dan ook enkel in de spit.

Beuker: “Niet bepaald efficiënt en effectief is onze mening.. Waarom kiest Connexion er niet voor om buslijn 134 of 135 of 139 of 140 ieder uur via de Nieuweweg, Dokter de Vriesstraat, Tuinstraat, Abbekerk Busstation te laten rijden? Scheelt misschien 2 minuten reistijd, maar zorgt voor een betere verbinding qua frequentie en efficiëntie

Ondertussen is ook de dorpsraad Andijk al in de bres gesprongen om de haltes die in Andijk worden opgeheven weer terug te krijgen.