Theaterkerk Hemels: VanWyck Live

TWISK – De songs van zangeres VanWyck draai je niet achteloos op de achtergrond; haar persoonlijke liedjes vragen de aandacht. Ze speelt vrijdag 20 mei 2022 met haar band op het podium van theaterkerk Hemels.

Een oprechte boodschap

Van Wyck: ,,Heel veel muziek, zoals liedjes voor het koffiehuis of neo-klassieke composities, wordt gemaakt om overprikkelde breinen tot rust te brengen. Een nat doekje om je gedachten te stoppen. Maar mijn werk nodigt uit tot nadenken, om een relatie met mij aan te gaan.” Iedere songschrijver die zij de moeite waard vindt, stelt zich kwetsbaar op, aldus de Amsterdamse. ,,Ik heb de behoefte om de wereld iets te vertellen: een oprechte boodschap. Heel anders dan muziek die gemaakt wordt om succesvol te zijn en hits te scoren. Als een liedje een heilige vonk heeft, voel je dat als songschrijver. Dan is het groter dan jezelf. Naar die vonk ben ik altijd op zoek.”

De liefde is een belangrijke inspiratiebron voor songschrijvers, maar vlak de supermarkt niet uit! Artiesten als The Clash, Bruce Springsteen en de Eindhovense band Mozes and the Firstborn maakten liedjes over de winkels waarvan we allemaal afhankelijk zijn. De Amsterdamse zangeres VanWyck liet zich inspireren door de taferelen in de buurtsuper aan het einde van haar straat. Ze schreef er een nummer over: ‘Supermarkt Line’, te vinden op haar tweede solo-album.

‘Haar’ winkel is een gewone en tegelijkertijd bonte plek waar onder anderen toeristen, ouderen en Poolse bouwvakkers elkaar tegenkomen. Ze bezingt wat ze ervaart, terwijl ze in de rij voor de kassa staat. Een man vergeet zijn wisselgeld, studenten praten over een feestje en de tv aan de muur zorgt voor een bombardement aan beelden. ,,Nergens anders word je zo getroffen door de zinloosheid van het bestaan”, zegt VanWyck over de supermarkt. ,,Iedereen komt daar voor zijn basisbehoeftes. Tegelijkertijd schreeuwen allerlei overbodige producten steeds harder om jouw aandacht. Daardoor gaat alles verloren in een kakofonie van plastic neonkleuren. Die hulpeloosheid probeerde ik stiekem te verpakken in een vrolijk liedje.”

Het subtiele nummer is typerend voor VanWyck. (Ze heet eigenlijk Christien Oele en heeft haar alter ego gebaseerd op de achternaam van haar oma.) Ze maakt songs op de grens van folk, pop en chanson. Haar stem met rafelrandje past perfect bij haar melancholische teksten. ,,Ik schrijf niet zoveel liefdesliedjes, maar vooral songs over het leven. De zoektocht naar zingeving: daar worstelen veel mensen mee.”

Haar tweede album ‘Molten Rock’ roept de sfeer op van de zorgvuldig gemaakte singer-songwritersplaten die in de jaren zestig en zeventig uitkwamen. Denk daarbij aan het werk van songschrijvers als Nick Drake, Janis Ian en Joni Mitchell. Muziek die de aandacht vraagt. Het is een repertoire dat méér van de luisteraar vergt dan de zouteloze folksongs of voortkabbelende piano-composities, die zo populair zijn in de afspeellijsten van Spotify.

Ticket type Prijs Bestellen
VanWijck €22,50
Ticket bestellen