Tessa Neefjes pakt mooie 6e plek tijdens het EK Gravel

WERVERSHOOF – Even na 12 uur zondagmiddag klonk het startschot voor de dames die aan hun 132.5 kilometer gravel begonnen. Eerst werden er 2 rondjes van ieder 28,5 kilometer om de kerk gereden, over vooral onverharde wegen rondom Oud-Heverlee in België. Op hetzelfde parcours zal in 2024 ook het wereldkampioenschap gaan worden verreden .

Tessa Neefjes als outsider

Ondanks een prachtig seizoen werd Tessa Neefjes uit Wervershoof niet als 1 van de drie grote kanshebbers op de EK titel beschouwd, dat waren Fem van Empel en Lorena Wiebes uit Nederland en de huidige wereldkampioene gravel, de Française Pauline Ferrad Prevot. De uit Australië afkomstige Tiffany Cromwell, de partner van F1-coureur Valtteri Bottas die zelf bij de amateurs meedeed, deed buiten mededingen naar de titel mee. Zij wilde vooral het parcours leren kennen.

Lees ook: Tessa Neefjes ook op Deense gravelbaan niet te verslaan

Op een gegeven moment kwamen de vier dames in een groepje met mannen terecht, deze waren 2 minuten eerder gestart, waardoor de vier een mooie sleep hadden om meer afstand van het peloton te nemen. Het woordje ‘wedstrijdvervalsing’ gonsde door het veld maar daar wilde de wedstrijdleiding niets van weten.

De strijd ging vooral tussen Wiebes, de verrassend sterke Italiaanse Elna Cecchine en de Australische Cromwell. Omdat Cromwell dus niet meedeed om de prijzen kreeg zij alle ruimte van de kopgroep waardoor zij wel de wedstrijd won maar niet op het podium terecht kwam.

Wiebes Europees kampioen

Van de drie achtervolgers wist Lorena Wiebes de winst te grijpen voor Fem van Empel en Elna Cecchine. Opvallend was dat Wiebes in de sprint wist te winnen van Van Empel met een lekke voorband.

Tessa Neefjes finishte op niet al te grote achterstand als zesde en kan terugkijken op een zeer geslaagd EK, tegen de koplopers kon zij geen vuist maken maar wie weet in 2024.

Uitslag

  1. Lorena Wiebes
  2. Fem van Empel
  3. Elena Cecchini
  4. Barbara Guarischi
  5. Pauliena Rooijakkers
  6. Tessa Neefjes
  7. Giada Borghesi
  8. Marthe Truyen

Op de foto: Tessa Neefjes tijdens een trainingsstage op hoogte.