Terugblik op de Alternatieve Elfstedentocht met Beau Wagemaker, ‘sta nog steeds eerste’ (video)

HOOGKARSPEL – De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk gaat de boeken in als de race van de 18-jarige Sofia Schilder die in haar eerste jaar als seniore het presteerde om 150 kilometer ver voor het peloton aan kop te rijden, op een gegeven moment had Sofia een voorsprong van bijna 15 minuten.

Helaas voor Sofia, die zelf wel hoopte dat haar unieke prestatie ook tot een zege zou gaan leiden, dacht de top bij de vrouwen er heel anders over en toen er nog 18 ronden te rijden was gingen ze gas geven om enkele ronden later Sofia te hebben ingehaald waarna de schaatsster uit Hoogwoud onder luid applaus het ijs verliet.

Beau Wagemaker was de aanstichter van het achterhalen van Schilder door uit het peloton te ontsnappen om Schilder in te halen, Wagemaker kreeg enkele mede-ontsnappers mee maar na een ronde werden ze weer ingehaald, om daarna als een gesloten peloton naar Sofia Schilder op jacht te gaan.

Beau gaat zich nu voorbereiden de dertiende ronde van de Daikin Marathon Cup die 10 februari in Alkmaar wordt verreden, daarna volgt nog Amsterdam waar de veertiende ronde wordt verreden waarna Beau Wagemaker de koffers weer kan pakken om af te reizen naar Zweden waar de vierde, vijfde en de finale van de Grand Prix worden verreden, met Beau aan de start in het oranje leiderspak.

De overige Westfriese deelneemster deden het ook prima met Janne Berkhout op plaats 11 en Jet Fransen op plaats 17.

Beau deed direct na afloop haar verhaal tegen deze website. Waarin ze o.a. vertelt dat ze zich sterk voelde maar dat ze zich helaas liet insluiten.