Team Albert Heijn – Zaanlander is het Red Bull team bij het marathonschaatsen, oppermachtig.

HOOGKARSPEL – In de Formule 1 heb je Red Bull die vrijwel onoverwinnelijk is met Max Verstappen als absolute kopman van het team. Een soortgelijk team heb je ook bij het marathonschaatsen, ‘Team Zaanlander’ met als kopvrouwen Irene Schouten en Marijke Groenewoud.

Beide vrouwen zijn zo oppermachtig in het schaatspeloton dat het voor de rest van de dames toch wel frustrerend moet zijn om maar niet bij machte te zijn om mee toe doen om de zege. Zo ook afgelopen zaterdagavond waar de wedstrijd, verreden op het ijs in Den Haag, tot een ronde of 30 voor het einde nog niet eens zo spannend was, Irene en Marijke controleerden het peloton en als er al iemand was die dacht te ontsnappen werd deze snel teruggehaald.

Op 27 ronde voor het einde dan eindelijk sloeg de vlam in de pan en ging Irene Schouten gas geven en nam een voorsprong op het peloton maar het lukte niet om een ronde voorsprong te pakken, zoals ze al eerder deed in de Daikin Marathon Cup. Veertien ronden later vond het peloton het wel welletjes en koos haar teamgenote Marijke Groenewoud de aanval en kreeg Van Maaren van de BDM-BTZ ploeg mee en nam snel een veilige marge op het peloton. Vanaf de zijkant riep coach Jillert Anema naar Groenewoud dat ze moest wachten op haar ploeggenote Arianna Pruisscher die naderde.

Toen die eenmaal was aangesloten bij het duo liet Irene Schouten zich afzakken waardoor de ronde voorsprong niet veel later een feit was. De sprint van het peloton werd zoals verwacht gewonnen door Irene Schouten, die daardoor vierde werd en met de eveneens uit Hoogkarspel afkomstige Beau Wagemaker op plaats 15, Evelien Vijn uit Wieringerwerf werd als 22e afgevlagd en Janne Berkhout uit Hauwert werd als 37e afgevlagd.

De winst ging naar de solo over de streep komende Marijke Groenewoud voor haar ploeggenote Arianna Pruisscher en Elsemieke van Maaren. In het voorlopige tussenklassement blijft Irene Schouten de nr. 1 en dus mag zij ook de volgende marathon, die zondag 26 november in De Westfries in Hoorn wordt verreden, mag rijden.

Op de foto: Marijke Groenewoud solerend over de finish. (Foto: screenshot live uitzending)

De race nogmaals kijken?