MEDEMBLIK – In de herfstvakantie eert Workum haar maritieme verleden met deze jubileumeditie van de ‘Strontweek’. Een week lang bruist het van activiteiten. Dit kijkje in de geschiedenis is niet alleen leuk, maar biedt ook een nieuw perspectief op een duurzame toekomst.
Strontrace al 50 jaar voor de wind
Van oudsher leefde Workum van de wind die de schepen voor de visvangst en met vracht en personen in beweging zette. Deze traditie herleeft tijdens de strontweek. Het is niet alleen leuk om naar deze traditionele schipperskunsten te kijken, maar ook leerzaam omdat het een van de meest duurzame manieren van vervoer is.
Lees ook: Zeilster Merel Braaksma: ‘Tevreden met mijn prestatie tijdens de Europacup in Lugano’
Programma
Vanaf de vrijdag 20 oktober zijn er shanties, het klompzeilen en een aanbrengtocht met pramen. Zondag de 22ste vergroot een uitgebreide maritieme markt de gezelligheid rondom de Workumse havenkom. Verschillende kraampjes, maar ook doe-dingen voor de jeugd, zoals fok hijsen, touwslaan, turf kruien en een maritieme poppenkastvoorstelling.
Tekst loopt verder onder de foto
En er is meer, veel meer! Zoals een reünie voor oud strontrace-beurtveer-vaarders, de presentatie van het boek 50 jaar Strontrace en Beurtveer, een symposium over duurzame zeilvracht, een lezing over de Noorse Oselvar boot, een veiling van oude spullen van de vroegere vuurtorenwachter Reid en een water-liereliet spektakel.
Ga naar de site voor het complete programma
Visserijdagen
Maandag 23 oktober varen de vissersschepen om twaalf uur al bomend, zeilend, roeiend of jagend uit voor hun rondje langs diverse IJsselmeerhaven, waaronder Medemblik. Dat is een spektakel op zichzelf. Er zijn schippers en bemanningslieden die al meevaren sinds de begindagen maar ook jongeren die het oude ambacht van de ervaren vissers onder zeil graag willen leren. Vieze handen en kleren schromen zij niet. Ook netten zetten in de nachtelijke uurtjes hoort erbij.
Op woensdag wordt de eerste vangst geveild voor publiek op de markt in Workum onder leiding van afslager Frans Bekema. Daarna gaan de vissers weer 2 dagen uitvaren om bij terugkomst de nodige vangst op zaterdagochtend af te kunnen slaan bij de leugenbank in Workum. Ook daar kan publiek een visje per opbod kopen. Aansluitend is er de uitreiking van de Brijlepel voor de beste visser onder zeil.
Lees meer over de visserijdagen.
Strontrace en Beurtveer
Om half een worden alle vrachtbrieven getekend en de stront geladen, zodat om een uur de start van de Strontrace kan plaatsvinden. Op naar Warmond waar de mest wordt gelost en bloembollen worden geladen. En onderweg pikken de schepen op de heen- of terugweg in Oude Wetering nog een aantal potten Veense augurken op als extra retourvracht. Net als in Warmond worden in Oude Wetering in het kader van het 50-jarig lustrum allerlei extra activiteiten georganiseerd.
Het Beurtveer vaart aansluitend de haven uit, om alle IJsselmeerhavens onder zeil te bezoeken en daar post bij de havenmeesters achter te laten. Doordat alle schepen uitgerust zijn met een tracker is de hele week te volgen welke route ze afleggen of in welke haven je de schitterende staaltjes schipperskunsten met eigen ogen kan aanschouwen.
In de loop van woensdag en donderdag worden de meeste stront- en beurtschepen weer terugverwacht in de haven. Zij hebben donderdagavond prijsuitreiking, waarin er prijzen verdeeld worden voor drie klasses in de Strontrace, vrije klasse, zware en lichte Strontrace en het Beurtveer.
Lees meer over de strontrace en het beurtveer.
Liereliet
Het Liereliet is een festival van maritieme muziek: “het Internationaal Festival van Maritieme Muziek in Workum”. Hier staan shanties en liederen over de zee en de zeevaart centraal. Shanties zijn werkliederen die vroeger in de tijd van de grote zeilvaart aan boord gezongen werden om bepaalde werkzaamheden te verlichten en/of in een bepaald tempo te verrichten
Lees meer over het Liereliet.
Klompzeilen
Een bijzondere traditie van de Strontweek in Workum is het ‘Klompzeilen’. De eerste zaterdag van deze week wordt er al jaren gestreden met deze kleinste houten scheepjes. Waar bij de andere Strontweek onderdelen zoals de Beurtveer, Strontrace en Visserij, enige zeebenen zijn vereist, kunnen de deelnemers van het klompzeilen gewoon met beide benen op de wal blijven staan: toegankelijk voor iedereen dus!
Lees meer over het Klompzeilen
Foto: Strontrace