Storm houdt huis in West-Friesland, Enkhuizen registreert rukwind van 145km/u

WEST-FRIESLAND – De storm is gaan liggen maar het KNMI blijft waarschuwen voor zware rukwinden tot 90km/u voor vandaag. De storm die gisteren vol over West-Friesland trok heeft een enorme spoor van ellende achtergelaten. Tientallen bomen vielen om, bomen waarvan takken afbraken alsof het luciferhoutjes waren, daken en gevels van huizen die ten prooi vielen aan de wind die soms met orkaankracht over West-Friesland trok

Met een rukwind van 145km/u staat de dijk Enkhuizen – Lelystad nr. 1 van zwaarste rukwinden, bij Oostwoud werd een rukwind van ruim 120km/u gemeten en Hoorn kreeg een rukwind van 115km/u te verwerken.

In Oostwoud viel een boom op een woning en miste op een haar na een voor de woning geparkeerde auto. En zo zijn er nog vele tientallen tot misschien wel enkele honderden meldingen die binnenkwamen bij de alarmcentrale.

Door de storm raakte op een gegeven moment het landelijke alarmnummer 112 zwaar overbelast waardoor de politie een NLalert moest uitgeven om mensen op te roepen niet meer naar dat nummer te bellen maar voor een ander nummer te kiezen..

Er is nog geen zicht voor hoeveel schade de storm heeft veroorzaakt, ook de verzekeraars hebben het extreem druk gekregen met alle schademeldingen en verwachten pas ergens in de loop van aankomende week met een voorlopige stand van zaken te kunnen komen.