Sinds de fusie is de financiële positie van de parochie in Medemblik verbeterd, ‘We kunnen niet in de toekomst kijken’

MEDEMBLIK/WERVERSHOOF/ANDIJK/ONDERDIJK – De toekomt van de kerken in Onderdijk, Wervershoof en Andijk staan in de verkoop en als er een goed bod wordt gedaan dan gaat het kerkbestuur van de Parochie Sint Titus Brandsma er serieus mee aan de slag, zegt Peter de Boer van het kerkbestuur tegen deze website.

Lees ook: Sint Titus Brandsma Parochie de Vooroever, zo heet de nieuwe parochie Medemblik, Onderdijk, Wervershoof en Andijk

Maar,” gaat De Boer verder: “Ervaring leert dat het met de huidige (maatschappelijke) bestemming lastig zal zijn om een koper te vinden. Daarom zijn we met de gemeente in gesprek voor wijziging van het bestemmingsplan. Uitgangspunt van de verkoop is in ieder geval dat de koper aan moet kunnen tonen ook de komende decennia de onderhoudskosten van de kerkgebouwen (in ieder geval in Wervershoof en Onderdijk) te kunnen dragen, zodat ook op de lange termijn gegarandeerd is dat het uiterlijk van de gebouwen in de huidige staat zal blijven bestaan. Hoe lang het duurt voordat een serieuze koper zich aandient durf ik niet te voorspellen. In ieder geval zullen de kerken tot het moment van verkoop gebruikt blijven worden voor verschillende bijeenkomsten, vieringen en andere activiteiten.”

Financiële positie verbeterd, Kerkbalans van levensbelang

Mede dankzij de fusie is volgens De Boer de financiële positie van de parochie verbeterd en is er op korte termijn geen noodzaak om met een andere parochie te fuseren, maar de parochie blijft wel volledig afhankelijk van giften, juist daarom is de aankomende actie Kerkbalans die in januari weer wordt gehouden van levensbelang. De Boer: “Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat er nog parochianen en kerkbezoekers zijn. Ook hiervan kan ik niet voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien…..”

















De inkomsten van de parochie gaan hard omlaag en is in 2023 de opbrengst van de kerkbalans gehalveerd, aan de andere kant heeft de parochie nog wel de kosten van de kerkgebouwen die gewoon open zijn, onderhoud moet worden gepleegd en ook zijn er nog de energiekosten, die in 2025 weer zullen gaan stijgen.

Waar vroeger het collectegeld de grootste bron van inkomsten was, is dat nu al vele jaren eigenlijk niet meer kostendekkend voor de viering waarin het geld wordt opgehaald… Dat maakt dat we snel interen op de reserves en dat de financiële positie nog steeds zorgelijk is. We hebben het geld van de verkoop van de kerken dan ook hard nodig om de parochie ook in de toekomst overeind te kunnen houden.,” gaat Peter de Boer verder.

De toekomst van de drie kerken lijkt te liggen in woningbouw

Volgens Peter de Boer is dat de meest voor de hand liggende invulling, maar daar voor moet wel het bestemmingsplan worden gewijzigd en dus is daar de medewerking van de gemeente Medemblik bij nodig. De Boer: “In ieder geval blijft voor ons belangrijk dat, wat er ook gaat gebeuren, de kerkgebouwen als beeldbepalende objecten voor de dorpen behouden blijven.

Lees ook: Appartementen in de kerken in de gemeente Medemblik, fictie of realiteit

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht