Scholieren die met de bus naar school en weer naar huis rijden krijgen met flinke veranderingen te maken

WEST-FRIESLAND – Op een aantal scholierenlijnen gaat er veel veranderen in de zomervakantie van 2024. Een aantal lijnen vervalt of wijzigt qua route. Voor de scholieren die gewend zijn deze lijnen te nemen, zijn hier de nieuwe alternatieve reisroute per 21 juli 2024 uitgewerkt. De busvervoerder is ook met gemeenten en scholen in contact om ervoor te zorgen dat alle informatie tijdig bij de juiste scholieren komt.

Onderstaande lijnen komen geheel te vervallen. Hieronder lees je per lijn wat het alternatief wordt.


Lijn 636 Aartswoud – Hoogwoud – Hoorn Station

Scholieren uit Hoogwoud die reizen naar Hoorn hebben twee opties:

 • Zij kunnen gebruikmaken van lijn 133 naar Hoorn (2x per uur). Alleen de scholen Copernicus SG en Oscar Romero worden niet bediend door lijn 133. Leerlingen voor deze scholen moeten overstappen op Hoorn station op lijn 132 of 131 (voorheen 232).
 • Zij kunnen gebruikmaken van lijn 617 en vanaf Obdam Station met de trein verder naar Hoorn.


Scholieren uit Aartswoud:

 • Zij kunnen straks met lijn 141 naar Abbekerk Busstation reizen, om daar over te stappen op een lijn richting Hoorn Station (134, 135 of 139). Scholieren die vanuit de Aartswoud naar Oscar Romero of Copernicus moeten reizen, moeten nu 2x overstappen.


Scholieren uit de Weere:

 • Zij kunnen straks met lijn 141 naar Abbekerk Busstation reizen, om daar over te stappen op een lijn richting Hoorn Station (134, 135 of 139). Scholieren die vanuit de Weere naar Oscar Romero of Copernicus moeten reizen, moeten nu 2x overstappen.


Scholieren uit Benningbroek:

 • Zij kunnen straks met lijn 142 naar Abbekerk Busstation reizen, om daar over te stappen op een lijn richting Hoorn Station (134, 135 of 139). Scholieren die vanuit de Benningbroek naar Oscar Romero of Copernicus moeten reizen, moeten nu 2x overstappen.


In Benningbroek vervallen haltes Benningbroek, Dr. De Vriesstraat en Nieuweweg. In Wognum vervalt halte A.C. De Graafweg. Voor alle drie de haltes is halte Benningbroek, Molenbuurt de vervangende halte.

Lijn 655 Medemblik – Wieringerwerf

Scholieren uit Medemblik kunnen volgens onderstaand alternatief reizen:

 • Scholieren kunnen lijn 139 of 140 vanuit Medemblik naar Abbekerk busstation nemen. Hier kunnen zij overstappen op lijn 135 richting Wieringerwerf.

Onderstaande lijnen blijven bestaan, maar rijden volgens een andere frequentie en/of een iets andere route. Hieronder lees je per lijn welke wijzigingen er zijn.

Lijn 612 Venhuizen – Hem – Hoogkarspel
De lijn gaat tussen Venhuizen, Hem en Hoogkarspel Station rijden. De plaatsen Wijdenes, Schellinkhout en Hoorn worden niet meer door deze lijn bediend.

Voor de scholieren uit de onderstaande dorpen zijn de volgende alternatieven gecreëerd.

Scholieren uit Venhuizen en Hem:

 • Deze scholieren kunnen met lijn 612 naar Hoogkarspel Station (4x per ochtend, 2x per uur tussen 7.00 en 9.00 uur). Hier kunnen zij overstappen op de intercity naar Hoorn. De bus sluit aan op de trein zodat er een goede overstap is.
 • Buiten de ochtendspits kan ook met buurtbus lijn 412 naar Hoorn gereisd worden.


Scholieren uit Wijdenes en Schellinkhout:

 • Lijn 612 zal deze plaatsen niet meer aandoen. Lijn 412 zal om deze dorpen te bedienen in de ochtend drie korte ritten rijden tussen Hem, Marktweg en Hoorn, Station. Scholieren vanuit deze dorpen kunnen zodoende met lijn 412 hun bestemming in Hoorn goed bereiken.


Onderstaande haltes komen te vervallen:

 • Hem, Zaadhandel
 • Hem, Schoenmaker
 • Hem, De Kapel
 • Hem, Elba
 • Wijdenes, Noorderuitweg
 • Wijdenes, Keetman

Reguliere dienstregeling

Onderstaande lijnen komen geheel te vervallen. Hieronder lees je per lijn wat het alternatief wordt.


Lijn 11 Hoorn Station – Zwaag Risdam
Het traject wordt grotendeels opgevangen door lijn 133. De haltes Wabenstraat, Vijandtstraat, Eenhuizenstraat, Koepoortsweg en Dijklander Ziekenhuis worden niet meer bediend door een lijn vanuit Zwaag. De lijnen 132 en 232 komen hier wel langs. De haltes Blokmergouw en Stadhuis komen geheel te vervallen.

Onderstaande lijnen blijven bestaan, maar rijden volgens een andere frequentie en/of een iets andere route. Hieronder lees je per lijn welke wijzigingen er zijn.

Lijn 131 Hoorn Station – Blokker – Wervershoof – Andijk
Lijn 131 is het nieuwe lijnnummer van lijn 232. De lijn rijdt gaat niet meer rijden via het bedrijventerrein Westfrisia-Oost. In Zwaag vervallen hierdoor de haltes Gevangenis, de Corantijn, de Marowijne, Waarschap en Westerkrabhoofd. Het alternatief voor deze haltes is Krijterslaan, Anjerhof en Dijkgraaf (lijn 132). Vanuit Hoorn wordt er doorgereden naar Andijk Hoekweg via de haltes ’t Fortuin en Kagersbos in Wervershoof en Kuin, Burg. Doumastraat en Molenweg in Andijk.

Lijn 132 Hoorn Station – Wervershoof – Andijk
De lijn gaat niet verder rijden dan Andijk Hoekweg en hierdoor vervallen de haltes Kleingouw, Sorghvliet en Gedeputeerde Laanweg. Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van de nieuwe lijn 138 of de bestaande buurtbus 438 naar Bovenkarspel Station. Voor reizigers naar Hoorn Station of de doorgaande reizigers richting Amsterdam is de nieuwe reisoptie tot 20 minuten sneller dan met lijn 132 vanaf Andijk naar Hoorn Station reizen en daar overstappen op de trein.

Lijn 133 Hoorn Station – Wognum – Opmeer – Hoogwoud
Lijn 133 gaat grotendeels de route van lijn 11 overnemen. De haltes Wever, Porder en Het Erf komen volledig te vervallen. De haltes Hoefijzer, Stijgbeugel en De Kromme Elleboog worden niet meer door lijn 133 aangedaan, maar door lijn 136. De haltes Wogmergouw en Sportpark worden wél aangedaan door lijn 133 in plaats van door lijn 136.

Lijn 136 Nibbixwoud – Oostwoud – Hoorn Station
De route in Zwaag gaat wijzigen om een snellere verbinding te creëren. De haltes Wogmergouw en Sportpark vervallen, maar worden bediend door lijn 133. De haltes Hoefijzer, Stijgbeugel en De Kromme Elleboog worden nieuw opgenomen in de dienstregeling.

Lijn 139 Hoorn Station – Abbekerk – Opperdoes – Medemblik
Lijn 139 gaat via Abbekerk Busstation naar Medemblik rijden. Vanuit Medemblik gaat de lijn via Opperdoes en Abbekerk Station terug naar Hoorn.

Lijn 140 Hoorn Station – Medemblik
Lijn 140 gaat via Abbekerk Busstation en Opperdoes naar Medemblik rijden. Vanuit Medemblik gaat de lijn via Abbekerk Station terug naar Hoorn.

Lijn 412 Hoorn Station – Hem – Hoogkarspel – Bovenkarspel
Rijdt een extra rit in de ochtend tussen Hem en Hoorn.

Onderstaande haltes komen te vervallen:

 • Hem, Zaadhandel
 • Hem, Schoenmaker
 • Hem, De Kapel
 • Hem, Elba
 • Wijdenes, Noorderuitweg
 • Wijdenes, Keetman

Onderstaande lijnen zijn nieuw en worden daarmee toegevoegd aan het lijnennet van Noord-Holland Noord. Hieronder lees je per lijn welke haltes er worden bediend.

Lijn 138 Andijk – Bovenkarspel
Lijnen 138 en 438 sluiten met het ingaan van de nieuwe dienstregeling samen aan op alle treinen van – en naar Bovenkarspel Station en bieden bv. een verbeterde aansluiting op de trein naar Amsterdam.
De frequentie is 2x per uur en op sommige momenten 4x per uur.

Vanuit Andijk richting Bovenkarspel is het traject als volgt: Middenweg, Gedeputeerde Laanweg, Streekhof en Station.

Vanuit Bovenkarspel richting Andijk is de route: Station, Streekhof, Gedeputeerde Laanweg, Sorghvliet, Buttervin, Klamptweid 70 en Middenweg.

Lijn 141 Aartswoud – Abbekerk
De lijn dient ter vervanging van lijn 636 die met het ingaan van de nieuwe dienstregeling komt te vervallen. De volgende haltes worden bediend: Abbekerk Busstation, De Weere De Hooge Weere, De Weere Driestedenweg, De Weerde Beatrixlaan en Aartswoud Zuiderzeestraat v.v. De lijn rijdt op werkdagen 1x per uur in beide richtingen van 6:00 tot 9:00 uur en van 15:00 uur tot 18:00 uur.

Lijn 142 Benningbroek – Abbekerk
De lijn dient ter vervanging van lijn 636 die met het ingaan van de nieuwe dienstregeling komt te vervallen. De volgende haltes worden bediend: Abbekerk Busstation en Benningbroek Molenbuurt v.v. De lijn rijdt op werkdagen 1x per uur in beide richtingen 6:00 tot 9:00 uur en van 15:00 uur tot 18:00 uur.

Lijn 143 Twisk – Abbekerk
Nieuwe lijn om reizigers uit Twisk te bedienen. De route ziet er als volgt uit: Abbekerk Busstation, Twisk Beukenlaan, Twisk Gemeentehuis en Twisk Postkantoor v.v. De lijn gaat op werkdagen 1x per uur in beide richtingen rijden van 6:00 tot 9:00 uur en van 15:00 uur tot 18:00 uur.

Onderstaande lijnen wijzigen niet met het ingaan van de nieuwe dienstregeling.

 • Lijn 14 Luslijn Hoorn Station – Kersenboogerd
 • Lijn 128 Hoorn Station – Noordbeemster
 • Lijn 129 Alkmaar Station – Noordbeemster – Purmerend Tramplein
 • Lijn 134 Hoorn Station – Abbekerk Dorp – Wieringerwerf
 • Lijn 415 Medemblik – Wervershoof – Westwoud – Hoorn Station
 • Lijn 417 Schagen Station – Obdam
 • Lijn 438 Enkhuizen – Bovenkarspel – Wervershoof
 • Lijn 617 Hoogwoud – Obdam
 • Lijn 650 Lelystad – Enkhuizen – Wervershoof