MEDEMBLIK – Dit blijkt uit vragen van Hart voor Medemblik aan het college over het recycletarief naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag waarin het recycletarief onder de loep werd genomen en waaruit naar voren kwam dat scheiden bij de bron niet altijd leidt tot minder restafval of een betere afvalscheiding.
Tjeu Berlijn, fractievoorzitter van Hart voor Medemblik, wilde van het college weten hoe zij naar deze uitzending hebben gekeken en hoe zij de conclusies van hoogleraar Gradus beoordelen.
Lees ook: Evaluatie recycletarief Medemblik
Het college zegt in een reactie: “De hoogleraar benadrukt dat āhet nodig is om thuis glas, papier, textiel en GFT te scheiden, maar bij PMD is dat volgens hem een ander verhaal. “Machines zijn heel goed in staat om de juiste soorten plastic en ook niet-vervuilde drankverpakkingen uit restafval te halen”, legt hij uit in het artikel van Een Vandaag. Dit lijkt het college logisch en wordt met name met succes toegepast in dichtbevolkte gebieden zoals in Rotterdam, waar de ruimte voor grondstofcontainers ontbreekt. Omdat gemeenten verschillen in bevolkingsdichtheid, is ook Gradus āniet voorstander van Ć©Ć©n systeem.ā
Het college gaat verder door te zeggen dat tegelijkertijd wordt benadrukt door woordvoerder Boer van Verpact dat de toepassingen van nagescheiden afval beperkter zijn: “Gerecycled plastic dat voortkomt uit nascheiding mogen we vaak niet gebruiken om nieuwe verpakkingen van te maken vanwege de strenge eisen aan de voedselveiligheidā. Dit zorgt voor hogere kosten en lagere opbrengsten.“
Lees ook: Recycletarief doet wat het beloofde, lagere kosten, betere afvalscheiding
Ingewikkeld systeem
In het zelfde artikel benoemd hoogleraar Gradus dat veel mensen het een ingewikkeld systeem vinden wanneer dit wordt ingevoerd en concludeert dat niet diftar tot verhoging van kosten, vervuiling of zwerfafval leidt.
Berlijn vroeg het college ook in hoeverre er inzichten zijn die voor het college aanleiding zijn om de beleidskeuzes rond afvalscheiding en eventuele invoering van een ‘recycletarief’ onder de loep te nemen.
Het college zegt hierover: “Het artikel benoemt de invoering van diftar als middel om de hoeveelheid restafval onder de 163 kilogram per inwoner per jaar te krijgen en beschrijft meningen en bedenkingen van inwoners en raadsleden over invoering van het systeem.
- Lees ook: Recycletarief Medemblik zorgt voor laagste afvalstoffenheffing van de zeven Westfriese gemeenten
Door de invoering van het recycletarief en de inzet van onze inwoners om het afval te scheiden, is het restafval per inwoner van Medemblik van 160 kg in 2021 naar 100 kg in 2023 gedaald. (waarvan 25 kg grof restafval.) Het middel heeft in Medemblik dus gewerkt.
Daarnaast heeft invoering vanaf 2022 geresulteerd in het matigen van kosten, meer afvalscheiding in grondstoffen en vaak een daling van de afvalstoffenheffing voor onze inwoners, zeker vergeleken met de omliggende gemeenten zonder. Het artikel bekrachtigd met de uitspraak van de hoogleraar āHet kan lukken om met bronscheiding een schone PMD-stroom aan te leveren, maar dan moet je wel een gemotiveerde en bewuste bevolking hebben.”, dat er geen aanleiding is om de beleidskeuze van het college en de raad onder de loep te nemen. Binnen de beleidskaders zet het college zich in de resultaten verder te verbeteren om het effect van de stijgende kosten zo laag mogelijk te houden.”