- Ruim 1 op 8 Nederlanders mijdt zorg, hoge kosten eigen risico grootste oorzaak
- Eigen risico gespreid betalen
- Jongeren slaan vaker zorg over
MEDEMBLIK – Ruim 1 op de 8 Nederlanders (13,4%) ging het afgelopen jaar niet naar een zorgverlener, terwijl ze wel zorg nodig hadden. De hoge kosten voor het eigen risico zijn bij bijna de helft van de zorgmijders (44,8%) de grootste reden om zorg over te slaan, blijkt uit recent onderzoek van vergelijkingswebsite Overstappen.nl.
Kosten eigen risico grootste oorzaak voor mijden van zorg
Voor 44,8% van de Nederlanders die zorg overslaan, zijn de kosten van het eigen risico de grootste reden. Zij vinden de kosten van het eigen risico te hoog. Een groep van de zorgmijders (11,2%) wil wel, maar krijgt te maken met een opnamestop of wachtrij. Eenzelfde deel gaf angst te hebben voor de uitslag als reden om niet naar de dokter of het ziekenhuis te gaan.
Eigen risico gespreid betalen
Volgens Jeremy Broekman, zorgexpert bij Overstappen.nl, zorgt het eigen risico ervoor dat mensen soms strategische keuzes moeten maken. “De zorgkosten blijven de komende jaren alleen maar stijgen. Het feit dat een groep zorg mijdt vanwege de hoge kosten is zorgwekkend. Ik raad deze groep mensen aan het eigen risico in ieder geval gespreid te betalen over het jaar. Zo betaal je elke maand een gedeelte en hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen als je zorg nodig hebt.”
Jongeren slaan vaker zorg over
Van de groep jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar heeft 20% toegegeven dat zij medische zorg hebben vermeden, hoewel zij deze wel nodig hadden. In de leeftijdscategorie 35 tot en met 54 jaar ligt dit percentage op 14%, terwijl bij de groep van 55 jaar en ouder 9% zorg mijdt.
Broekman: ‘Zorg overslaan die je nodig hebt, is nooit verstandig. Op lichamelijk én financieel gebied. Ook al lijkt het op het eerste gezicht goedkoper om de zorg over te slaan, uiteindelijk kan de zorg die je nodig hebt alleen maar duurder uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan een gaatje in je tand dat zich verder ontwikkelt tot een wortelkanaalbehandeling. De behandeling wordt dan steeds duurder. Het is daarom belangrijk dat je je zorgbehoefte elk jaar in kaart brengt en je verzekering daarop afstemt. Dat is uiteindelijk het goedkoopste.’
[TS_Poll id=”20″]