OM maakt zich zorgen om vrouw uit Wervershoof over brandstichting in Schagen

WERVERSHOOF – Het openbaar ministerie maakt zich zorgen om de 52-jarige M. de V. uit Wervershoof, die wordt verdacht van brandstichting. De vrouw zou op de gesloten afdeling van een kliniek van de geestelijke gezondheidszorg in Schagen brand hebben gesticht in een linnenkast, maar zij ontkent.

Het OM vindt dat De V. vrij moet komen uit voorarrest, maar een gedwongen opname in een kliniek lijkt er niet in te zitten. Dat bleek maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in deze zaak bij de rechtbank in Haarlem.

De brand in de linnenkast in Schagen ontstond op 4 januari. De avond daarvoor ging ook het brandalarm af en volgens medewerkers van de kliniek had De V. daarvoor gezorgd. Zij deden aangifte tegen haar en het OM ziet genoeg bewijs voor de brandstichting. De medewerkers hebben het vuur zelf geblust. Er waren geen gewonden. In de optiek van het OM was er wel gevaar voor bewoners en medewerkers van de kliniek.

De verdachte zit inmiddels al sinds 4 januari in voorarrest. De celstraf die zij zou moeten uitzitten als ze wordt veroordeeld, zal niet langer zijn dan de periode dat ze al vastzit, meent de officier van justitie. Daarom zag zij geen andere mogelijkheid dan de rechtbank te vragen de inwoonster van Wervershoof vrij te laten. De vrouw wordt ook verdacht van het vernielen van raampjes in een voordeur in Wervershoof, waar zij woonde tot eind vorig jaar. Daarna werd ze opgenomen in de kliniek.
Een psychiater heeft de vrouw onderzocht. Zijn conclusie is dat ze volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de brandstichting.

Het OM wilde een zorgmachtiging aanvragen voor de vrouw, zodat ze gedwongen kon worden opgenomen. Maar ze voldoet niet aan de criteria hiervoor, omdat ze heeft gezegd dat ze wil meewerken aan een vrijwillige behandeling. De officier van justitie zette bij dat laatste haar vraagtekens. ,,Mevrouw heeft dat wel vaker gezegd, maar toen is het ook niet gebeurd en fout gegaan.”

De verdachte zei dat ze medicijnen slikt en dat het nu goed met haar gaat. De rechtbank beslist op korte termijn of ze vrijkomt. In augustus zullen nog meerdere getuigen worden gehoord in de zaak. Onbekend is wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.