ZWAAGDIJK-OOST – Een winkeldief die bij één van de winkels in op het Winkelhart in Zwaagdijk-Oost wordt gesnapt is daarna niet meer welkom in de winkel waar deze is gesnapt, maar ook in de overige winkels in het winkelcentrum.
Via een app worden de overige middenstanders gewaarschuwd en de gegevens van de winkeldief doorgegeven. Monique Ravenstijn van Jumbo Monique vertelt dat niet alleen winkeldiefstal wordt doorgegeven maar ook alle overige calamiteiten, om zo kordaat te kunnen optreden.
Lees ook: Jumbo gaat extra camera’s installeren in haar winkels om zo winkeldiefstal tegen te gaan
Niet alleen krijgen winkeldieven te maken met een ban van tenminste een jaar, ook wordt standaard de politie erbij geroepen. Deze zal de winkeldief dan een opleggen van tenminste 200 euro met een maximum van 1100 euro, de hoogte van de boete hangt volledig af van de waarde van het product of producten die zijn meegenomen door de winkeldief. Gaat het om recidive dan ligt het boetebedrag tussen de 300 en 1200 euro, of moet de winkeldief zich melden bij de rechter.
Lees ook: 2023 was voor Monique Ravenstijn een uitdagend jaar: “Winkeldiefstal is een groot aandachtspunt”
Deze kan dan afhankelijk van de ernst van de diefstal een celstraf van maximaal 4 jaar of een hoge geldboete opleggen, ook krijgt de winkeldief een strafblad die weer weerslag heeft bij het bijvoorbeeld aanvragen van een V.O.G.
Een VOG is in verschillende situaties nodig. Bijvoorbeeld voor een baan waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of producten. een VOG kan ook nodig zijn als u een vergunning of visum gaat aanvragen. Heeft u een nieuwe baan? Dan kan uw (toekomstige) werkgever u vragen een VOG aan te leveren. Heeft u een VOG nodig voor uw (toekomstige) werkgever?