Medemblikker Harry Bouwman haalt Glenn van Straalen naar de Classic Race Demo in Zwaagdijk-Oost

ZWAAGDIJK-OOST – Jan Veeken (69) uit Spanbroek en Harry Bouwman (64) uit Medemblik zijn al jaren gek op motoren en verzorgen zaterdag 2 juli een drie-uurs endurance van 18.00 tot 21.30 uur. In de Classic Race Demo gaat het niet om de snelste, maar de meest constante deelnemer met een motor uit de jaren 60 tot en met de jaren 80. De endurance is met een LeMans-start, rijderswissel en benzine bijtanken.

Op het industrieterrein heeft de organisatie zondag 3 juli een parcours afgezet van de Graanmarkt, Korenmarkt naar de Zaadmarkt. Het publiek is welkom bij de cafetaria De Eetalage waar de Classic Race Demo goed te volgen is. Alles is veilig afgezet voor het publiek, maar ook de deelnemers.

Daginschrijving

Inmiddels hebben deelnemers uit heel Nederland, Duitsland en België zich ingeschreven voor dit evenement”, zegt Harry. “Maar mensen kunnen zich ook zondag tussen 08.00 en 09.00 uur inschrijven. Zij betalen dan 60 euro voor een dagverzekering en om mee te doen. De trainingen voor de klassen 50, 125, 250, 350, 500 en 750 cc, zijspannen, EVO en gastklasse worden van 10.00 tot 12.10 uur gehouden. De wedstrijden beginnen om 12.30 uur en eindigen om 17.30 uur. Een bedankje richting gemeente Medemblik dat wij dit mooie evenement mogen organiseren.”

Motorgek

Op de LTS sloeg de motorgekte toe. “Ik verknipte daar alle motorbladen om er een vaktijdschrift van te maken. Mijn moeder was eigenlijk niet zo blij dat mijn aandacht steeds meer naar motoren ging, omdat mijn opa was verongelukt op de motor. Maar het bloed kruipt...”

Verkocht

Harry ging in 2014 in Limburg naar een Classic Race Demo en was gelijk verkocht. “Ik reed destijds op een gewone straatmotorfiets, maar in plaats van die in te ruilen voor een classic motor kocht ik er eentje bij, en nog één en nog één. Nu heb ik meer dan vijftien motoren staan, overwegend Ducati’s.” In Nederland worden diverse Classic Race Demo evenementen gehouden. “In de HVM rijden de oudste motoren tot en met 1968, in de CRT motoren tot en met 1972 en bij ons -SAM (Stichting Aanvullende Motorsport)- motoren tot en met 1987. Dus de evenementen zijn gebaseerd op leeftijd van de motoren, maar dat kan je ook bijna zeggen van de leeftijd van de coureurs”, lacht Harry.

Meedoen

Jan en Harry doen uiteraard ook zelf mee aan het evenement. “Jan doet mee met de EVO klasse met zijn Kawasaki. Hij is ook al een tijd verknocht aan het demorijden en is aangestoken door zijn buurman motorcoureur Nico Rijkhoff. Jan heeft dertien jaar een Racing Team gehad. Met het Veekro Racingteam reisde hij heel Europa door. Dat vond hij geweldig om te doen. Ik rijd mee met een Koningsasser in de 350 CC klasse en met een Pantha in de 750 CC klasse. We hebben een snel, recht stuk van 250 meter op het parcours en dan ga je zo 100 kilometer per uur.

Glenn van Straalen

Glenn van Straalen uit Hoogkarspel is dit jaar actief als vaste deelnemer in het WK Supersport 600 kampioenschap. Hij komt uit voor het Nederlandse EAB Racing Team rijdend op een Yamaha YZF-R6 waarmee hij op jacht gaat naar top klasseringen. “Glenn heeft toegezegd dat hij komt rijden en dat vinden we geweldig. Ook Koos van Leyen uit Wervershoof belde of hij mee mag doen. Natuurlijk! NIWA Motoren stelt twee motoren beschikbaar zodat ze mee kunnen doen. En nog meer bekende namen doen mee, maar kom het zelf zien en beleef het mee, het is geweldig!

Bezoekers kunnen parkeren op het terrein van Action, volg het advies van de verkeersregelaars.

Meer informatie, over de kosten voor deelname aan het evenement, is te verkrijgen via Harry, tel. 06-53493973.