MEDEMBLIK – Verboden is het niet, het onkruidverdelingsmiddel Round-Up met glyfosaat. Diverse onderzoeken spreken elkaar tegen dat het kankerverwekkend zou zijn, maar Medemblik en vele andere gemeenten besloten om een verbod voor te zijn en te stoppen met Round-up.
In de loop van de jaren zijn vele andere technieken geprobeerd om het onkruid te verwijderen, velen met een klein succes maar andere bleken totaal niet te werken en richten zelfs schade aan omliggende objecten aan, bijvoorbeeld het systeem met grote ijzeren borstels waardoor kleine steentjes omhoog konden spatten en bijvoorbeeld tegen auto’s aanspatten .
Roelandt Paarlberg van GemeenteBelangen wilde hierop weten wat de gemeente Medemblik tot nu toe heeft gedaan om het onkruid/onderhoudsniveau in de openbare ruimte gemeentelijk naar niveau B te brengen. Medemblik: “We zijn aan het begin van het jaar op basis van de aangenomen motie trek onkruid naar B-niveau gestart met de heet water methode op diverse locaties in de gemeente.”
Heet water methode
De heet water methode blijkt voor nu goede resultaten te geven. De methode is o.a. toegepast in Midwoud, delen van Medemblik, Wognum, Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West. Medemblik zegt hierover: “Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Gedurende het jaar is het onkruidpercentage op verharding daardoor stukken lager dan bij de gangbare methode.“
Medemblik zal voor de rest van het jaar deze methode ook gaan inzetten op de overige verhardingslocaties in de gemeente, zowel de stoepen als doorgaande straten. Waar het grote voertuig niet bij kan, zoals bijvoorbeeld in kleine steegjes, zal een kleiner voertuig gaan worden ingezet in de bestrijding van onkruid. Waar deze methode niet toepasbaar is zal de gemeente Medemblik o.a. de bosmaaier gaan inzetten.