Medemblik gaat na 2026 geen sluitende begroting meer maken

MEDEMBLIK – Het kabinet heeft besloten om vanaf 2026 miljoenen minder geld vanuit het Rijk naar de gemeenten te laten gaan, het gaat om een bedrag van rond de 3 miljard euro dat de gemeenten minder krijgen. Dat dit voor problemen gaat zorgen bij veel gemeenten mag dan ook wel duidelijk zijn. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept haar leden dan ook op om vanaf 2026 geen sluitende begroting meer te maken, een oproep waar de gemeente Medemblik gehoor aan gaat geven.

Wethouder Harry Nederpelt

Wethouder Harry Nederpelt zegt hierover dat dit onder meer is gebaseerd op het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities die de huidige coalitie in het coalitieakkoord hebben laten vastleggen en geschatte mee- en tegenvallers.

De wethouder verwacht dan ook dat de meerjarenramingen 2026 en 2027 tekorten zullen gaan aangeven. “Nu al substantieel bezuinigen voor deze jaren zou kunnen betekenen dat zaken worden afgebroken in onze gemeente, terwijl eerst landelijk helder moet zijn of deze bezuiniging echt doorgaat. Vrijwel iedere gemeente heeft immers een financieel probleem vanaf 2026. Wij kunnen nog niet vooruitlopen op specifieke details voor de komende begrotingen,” aldus wethouder Harry Nederpelt.

Ondertussen heeft het kabinet ingezien dat de 3 miljard korting wel erg fors is en compenseert dit door geen 3 maar 2 miljard euro te bezuinigen op het geld dat naar de gemeenten gaat. Voor de VNG moet er zo snel mogelijk een oplossing komen omdat 2 of 3 miljard bezuinigingen veel gemeenten in financiële nood gaat brengen.

De provincies vragen zich daarnaast ook openlijk af welke taken na 2026 nog door gemeenten kunnen worden uitgevoerd als er zo fors gekort gaat worden op de steun vanuit Den Haag.

3 gedachten over “Medemblik gaat na 2026 geen sluitende begroting meer maken

 1. Ik vermoed dat dit onder het volgende kabinet toch allemaal anders wordt. Plannen niet door laten gaan of bijstellen terwijl de uitvoering nog niet op gang is gekomen is gemakkelijk en het is een mooi startpunt om te laten zien dat je het echt anders gaat doen in het bestuur. Waarschijnlijk blijft het ook bij dat punt…. financiering van gemeenten.

 2. Weet je wat ik zo vreemd vind en eigenlijk ook schandalig dat er met geld word gegooid of het niets is naar andere landen .
  1 die zelfstandig willen zijn.
  2 die in oorlog zijn
  3 waar rampen gebeuren.(aanvaardbaar)
  En al er in nederland ergens geld voor nodig is kan het bijna nooit.
  Ons land word langzaam terug in de tijd gezet,er word ons veel afgenomen en dan praten we over een democratie.
  Langzaamaan krijgt bijna elke nederlander er mee te maken.

  T.W

Reacties zijn gesloten.