Medemblik, een financieel gezonde gemeente, ook in de toekomst

MEDEMBLIK – Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2025 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting beschrijft hoe de gemeente er financieel voor staat en hoe zij haar geld het komende jaar wil uitgeven. Het geeft ook een doorkijk naar komende jaren.

Het hoofddoel blijf staan

Om gedegen, langdurig beleid te kunnen neerzetten en te kunnen uitvoeren, moet Medemblik een financieel gezonde gemeente te zijn. Voor 2025 stuurt de gemeente aan op een structureel/reëel positief resultaat. Voor de periode 2026, 2027 en 2028 staat zij voor grote uitdagingen. Het hoofddoel is uitgewerkt in drie programma’s: ‘Dienstverlening en Organisatie’, ‘Samen leven en ondersteuning’ en ‘Ruimte’. De subdoelen die onder deze programma’s zijn beschreven, werken allemaal toe naar het in controle zijn en blijven van de gemeente op een transparante manier.

Belangrijkste speerpunten 2025

Bij het kiezen van de middelen voor nieuw beleid in 2025, heeft het college zich laten leiden door de prioriteiten van de raad en het versterken van eerder in gang gezette ontwikkelingen. Ook het maatschappelijke effect is hierin meegenomen.

Grote projecten

De gemeente gaat het gemeentehuis renoveren. Ze stelt geld beschikbaar om een nieuw zwembad in Wervershoof te realiseren en om de voorbereiding voor een nieuw dorpshuis in Abbekerk mogelijk te maken. Voor een tweede sporthal in Wognum zijn in deze voorliggende begroting geen middelen beschikbaar.





















Sociaal Domein

Samen wil de gemeente zorgen dat alle inwoners, zowel nu als in de toekomst, actief kunnen (blijven) meedoen. Als dat niet (meer) binnen het eigen netwerk gaat, ondersteunt de gemeente hierbij. De ondersteuning wordt dichtbij aan inwoners geboden en is gericht op zelfstandig meedoen. Zo is er een groeiende groep inwoners die behoefte heeft aan zinvolle en sociale dagbesteding. Door het opzetten van brede inloopvoorzieningen in verschillende kernen, bijvoorbeeld in dorpshuizen, draagt de gemeente bij aan het normaliseren van deze ondersteuning en het verminderen van de afhankelijkheid van zorg. Daarnaast koopt de gemeente in 2025 regionaal (nieuwe) Wmo en Jeugdhulp in. Met de nieuwe inkoop ontstaan er mogelijkheden om lokaal meer hulp en ondersteuning aan inwoners te bieden. Het meerjarenbeleidsplan ‘Sociaal Domein’ wordt uitgevoerd, de gemeente werkt samen met huisartsen aan een gezamenlijke agenda, verstevigt haar Sociaal Loket (fysiek en digitaal) en geeft uitvoering aan de aanpak tegen zorgfraude.

Participatie

Participatie is belangrijker dan ooit. De gemeente wil inwoners, van jong tot oud betrekken bij haar ideeën en plannen. Vandaar dat zij investeert in het digitale participatieplatform ‘Samen Medemblik’ en staat ze open voor de mogelijkheden om een jongerenadviesraad Medemblik te starten.

Bedrijfsvoering en Organisatieontwikkeling

In 2024 zijn verdere stappen gezet om de ambtelijke organisatie te versterken. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan de uitvoering van de wettelijke taken en om de dienstverlening op niveau te houden. Om dit te bereiken worden extra middelen ingezet.

De gemeente stelt zichzelf steeds opnieuw de vraag: “Wat hebben onze inwoners nu én straks nodig, en hoe maken wij dat mogelijk?”. Om deze ambitie te verwezenlijken, investeert de gemeente voortdurend in het vakmanschap van haar medewerkers en in vernieuwende werkmethoden. Het doel? Een vitale en lerende organisatie te zijn die volop ruimte biedt voor talentontwikkeling en groei. Daarom zet de gemeente zich sterk in op het aantrekken van jong talent via traineeships en biedt zij diverse leerprogramma’s aan voor zowel adviseurs als uitvoerders. De arbeidsmarkt wordt namelijk steeds krapper en de uitdagingen steeds complexer – en gemeente Medemblik wil klaarstaan om deze het hoofd te bieden.

Onderhoud en beheer openbare ruimte

De gemeente voert het actieplan schoon 2025-2027 uit en stelt dit, waar nodig, bij om zwerfafval tegen te gaan en participatie- en educatie te stimuleren.

Veiligheid

Het uitvoeringsprogramma ‘Integraal Veiligheidsplan 2025- 2026’ wordt uitgevoerd.

Indexatie opbrengst onroerendezaakbelasting (OZB)

In de begroting 2025 is de opbrengst van de OZB geïndexeerd met de CPB-index van 2,3% conform de uitgangspunten in de Kaderbrief 2025. De gemeente vindt het belangrijk de lastenverzwaring voor de inwoners niet verder te laten toenemen.

Afsluiting

Medemblik blijft toewerken naar een financieel gezonde gemeente. Dat is het belangrijkste kader dat de raad aan het college heeft meegegeven. Voor 2026 en verder wordt het een grote uitdaging om de wettelijke taken en plichten goed te blijven uitvoeren en de gemeentefinanciën op orde te houden.

Meer informatie over de begroting is te vinden op https://medemblik.begroting-2025.nl .

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht