GROOTEBROEK – Vanuit het vak natuurkunde hebben havo 5 leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek intensief gewerkt aan een project over droogte in Spanje. Het harde werken wordt beloond, want in de voorjaarsvakantie mag een groep van deze leerlingen de resultaten van dit project presenteren in Spanje.
Help de olijfbomen overleven
In Spanje heerst droogte waardoor o.a. de olijfbomen moeite hebben te overleven. Vanuit het vak natuurkunde is hier het project ‘Help de olijfbomen overlevenā uit ontstaan. Aan de hand van verschillende artikelen is in kaart gebracht wat de grote problemen zijn in Spanje i.v.m. de droogte. De klas is vervolgens opgedeeld in zes ingenieursbureaus met elk een directeur. De directeur mocht kiezen welke van de problemen (veel zout water maar geen zoet water, water aan de kust maar niet in het binnenland, irrigatie, duurzaam energie opwekken en warmte in huis) zijn/haar ingenieursbureau wilde oplossen.
Tekst gaat verder onder de foto
Oplossing
Cathy Baars, lerares natuurkunde vertelt: āNa theoretisch onderzoek over de grootte van het probleem en de daaruit voortvloeiende eisen voor hun ontwerp hebben de leerlingen in 1,5 week een oplossing gebouwd voor hun probleem. De leerlingen hebben geweldig werk verzet, serieus gewerkt en mooie resultaten behaald. Deze resultaten mogen zij inĀ Ćlora, MalagaĀ aan boeren die te maken hebben met de droogte presenteren.“
Unieke kans
Van 18 februari tot en met 22 februari gaan 11 leerlingen en twee begeleiders naar Spanje. Hier bezoeken zijĀ onder andere waterkrachtcentrales,lokale boeren, de nabijgelegen steden en maken de leerlingen kennis met de lokale cultuur. Een belangrijk onderdeel van de reis is het oplossen van kleine automatiseringsproblemen voor lokale bewoners, waarbij de leerlingen in groepen werken. Ook presenteren de leerlingen hun project over droogte in Spanje en delen zij hun oplossingen voor de uitdagingen van de lokale bevolking via filmmateriaal.Ā āHet is eenĀ unieke kans voor leerlingen om hun kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen in een internationale omgeving“, aldus Baars.Ā