Man uit Wervershoof veroordeeld voor bedreigen politici

ALKMAAR/WERVERSHOOF – De 56-jarige M.K. uit Wervershoof heeft van de politierechter in Alkmaar tien uur werkstraf gekregen voor het bedreigen van Eurocommissaris Frans Timmermans en van Jan Paternotte, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.

De man twitterde beledigende en opruiiende teksten over het naar beneden ‘flikkeren’ van Fransie en dat Paternotte tandjes zou gaan spugen ‘als die ooit bij mij in het dorpje komt’. De rechter vond dat het maar eens afgelopen moet zijn met het op internet bedreigen en beledigen van politici. Hij gaf de Wervershover een hogere straf dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg de rechter de man een geldboete op te leggen van 550 euro.

De rechter vond dat een te milde straf en meende dat de verdachte maar eens de handen uit de mouwen moest gaan steken.

De inwoner van Wervershoof zei dat hij inmiddels geen Twitteraccount meer heeft. De man is autistisch en zou naar eigen zeggen feller en impulsiever hierdoor reageren. Hij wist eigenlijk niet meer dat hij de uitspraken had gedaan, zo vertelde hij. Daar werd hij op geattendeerd toen hij een dagvaarding van justitie in de bus kreeg.

Hij was het met de officier van justitie eens dat hij voortaan beter zijn frustraties aan het papier van een dagboek kan toevertrouwen. Dat brengt minder ellende teweeg dan op een openbaar platform politici gaan beledigen en bedreigen.

Die mensen moeten gewoon hun werk kunnen doen in een veilige situatie, vonden de rechter en de officier. Al zou de man zelf de daad niet bij het woord willen voegen en geweld willen toebrengen aan de politici, dan kan hij mensen door zijn tweets op gedachten brengen om wel gewelddadig te worden.