Leven zwakbegaafde vrouw ‘op zijn kop’ na aanranding in Medemblik

MEDEMBLIK – Een zwakbegaafde vrouw uit Medemblik kreeg op 10 september de schrik van haar leven toen een destijds 71-jarige plaatsgenoot haar dwong te stoppen met haar fiets. De man gaf donderdag bij de rechtbank toe dat hij de vrouw bij haar borsten en in haar kruis had vastgepakt. ,,Ik heb er nu ontzettend veel spijt van’‘, murmelde hij zacht tijdens de zitting.

Het leven van de vrouw stond volledig op zijn kop na het voorval. Ze kon zich niet meer vrij bewegen door haar woonplaats en haar grootste hobby niet meer uitoefenen buiten de deur. De nu 72-jarige W.B. ontmoette het slachtoffer weleens in de supermarkt, waar ze beiden regelmatig een bakje koffie dronken. ,,We maakten dan een praatje.’

Op de bewuste dag zou B. volgens de psycholoog die hem later onderzocht met opzet de vrouw hebben opgezocht. Ze fietste vlakbij zijn huis. Hij ging voor haar staan en betastte het slachtoffer. De buurvrouw riep hard dat de Medemblikker direct moest stoppen en stuurde haar man erop af. Die pakte de telefoon van de verdachte af en belde de politie. De buurvrouw had het slachtoffer horen zeggen dat de man ermee moest stoppen en dat ze het niet wilde.

B. zat 27 dagen in voorarrest. In 1994 werd hij eerder veroordeeld voor een zedenfeit, waarvoor hij een jaar celstraf kreeg, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij is volgens de psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar door een pedoseksuele stoornis en een exhibitionistische stoornis. Tot 2016 slikte de man medicijnen om zijn libido te remmen, maar daar stopte hij mee toen hij daar bijwerkingen van kreeg.

Had hij gevoelens voor de jonge vrouw, wilde de rechter weten. ,,Ik vond haar wel een leuk meisje.” Of hij verliefd op haar was, wist hij niet. Had hij seksuele gevoelens voor het slachtoffer? ,,Meestal niet. Alleen 30 september.” Inmiddels vindt hij dat hij het nooit had moeten doen.

Destijds zou hij hebben gedacht dat hij het slachtoffer wel iets kon leren op seksueel gebied, zo vertelde hij aan zijn hulpverlener. De man voelde zich eenzaam. Sinds hij over de schreef was gegaan door het slachtoffer aan te randen, is hij persona non grata in Medemblik. ,,Ik voel me opgesloten in mijn eigen huis en wil hier het liefst weg”, zei hij bij de rechtbank.

De weinige sociale contacten die hij had, verloor hij
De officier van justitie vond het heel kwalijk wat de man had gedaan bij de kwetsbare vrouw, terwijl hij wist dat zij zwakbegaafd was. Hij eiste een een celstraf van 100 dagen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk met drie jaar proeftijd. In die periode mag de verdachte geen contact hebben met het slachtoffer wat de officier betreft en krijgt hij een contactverbod voor een deel van Medemblik, in de omgeving waar de vrouw woont. Ook zou hij onder toezicht moeten blijven staan van de reclassering.

Het leven van het slachtoffer is totaal veranderd, zei een nichtje namens haar tante in een slachtofferverklaring. Ze heeft uit veiligheid haar bewegingsvrijheid verloren, want haar familie vindt het niet verantwoord dat ze alleen door de gemeente Medemblik fietst. De vrouw kan dat niet verkroppen en snapt het niet. Ze voelt zich gekooid en het gaat niet goed met haar na het voorval met de verdachte. Haar familie wil dat ze 2500 euro smartengeld krijgt.
,,Het is heel erg”, zei de verdachte nadat hij had aangehoord hoe het met het slachtoffer is gegaan sinds de aanranding. ,,Ik heb er oprecht veel spijt van.”

De rechtbank doet 18 juli uitspraak.