Kratje bier straks 20 euro, horeca stapt over op goedkoper Duits bier

MEDEMBLIK – De grote bierbrouwerijen in Nederland en België gaan de prijs van het gele gerstennat verder verhogen, gemiddeld gaat de prijs met bijna 19% omhoog schrijft RTL Nieuws. Voor veel horeca-eigenaren is de maat vol en zeggen hun contract op met hun huidige brouwerij en stapt over op goedkoper bier van Duitse brouwerijen, dat soms wel een euro per glas scheelt in prijs.

De brouwerijen zeggen dat ze geen keus hebben, hogere energielasten, hogere lonen en de hoge inflatie speelt de brouwerijen parten zeggen ze in een reactie. Maar niet enkel bier is een kostbaar drankje geworden, ook de andere alcoholische dranken zijn fors gestegen in prijs. Dat er toch hogere omzetten worden gehaald komt enkel en alleen door de prijs van een drankje, de consument moet meer betalen voor een glas bier dan een jaar geleden.

Inkoopprijs

Nu.nl rekende het uit: ‘Een fust van 50 liter Hertog Jan (het duurste pils van Nederland) kost in 2019 €162,56. Per vaasje van 25 centiliter komt dat neer op €0,81, per 30 centiliter is dat €0,98 cent. In de supermarkt betaal je ongeveer €0,67 per flesje van 30 centiliter. Conclusie: een flesje bier is in de supermarkt goedkoper dan de inkoopprijs van vaasje voor een kroeg.’(bron: Flavorflav.com)

CEO Dolf van den Brink van Heineken zegt tegen Restaurant.nl waarom de prijs nog verder omhoog moet: “Dat komt omdat Heineken de prijzen van grondstoffen en valuta voor een jaar vastlegt, zodat het bedrijf rekening kan houden met de kosten. Daarom duurt het langer voordat prijsdalingen kunnen worden doorgevoerd. De bierbrouwer verwacht dat de kosten dit jaar stijgen met een percentage dat ‘hoog in de tientallen’ zit. Een groot deel van de hogere kosten rekent de producent door aan klanten in de horeca en detailhandel.”

De grootste klap krijgt de horeca door deze prijsstijgingen, de klant blijft weg waardoor de inkomsten drastisch zullen achterblijven bij bijvoorbeeld 2021 toen de prijzen tientallen procenten lager lagen.