Kom genieten van de duisternis bij Volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL – Tijdens de 19de “Nacht van de Nacht” op zaterdag 28 oktober 2023 is publiek van harte welkom bij Volkssterrenwacht Orion van 19.00 – 22.00 uur. Kom tijdens deze kijkavond genieten van de duisternis bij volkssterrenwacht Orion, gelegen in het natuurgebied Het Streekbos in Bovenkarspel en ontdek hoe mooi de nacht is.

Dankzij de steeds donker wordende sterrenhemel is deze hier nog mooi te zien. Vanaf deze locatie is bij een heldere hemel de melkweg nog te bewonderen. Er is ook aandacht voor het thema : lichtvervuiling. Hierover wordt in het planetarium op deze avond een aantal keren de prachtige korte planetariumfilm ” Losing The Dark “ vertoond.

Ook worden de hele avond prachtige beelden vertoond uit het heelal; publiek krijgt door middel van een fraaie projectie een indruk van de actuele sterrenhemel met zijn planeten, prachtige nevels, sterren, sterrenstelsels en sterrenbeelden en zo worden bezoekers de weg gewezen door het heelal.

Ga mee op een reis door het heelal

Vanuit de koepelruimte kan publiek met de grote telescopen de sterrenhemel bespieden; er kan o.a. gekeken worden naar de planeten Saturnus met zijn ringen, Jupiter en verschillende nevels en sterrenhopen en er wordt uitleg gegeven over sterren, de maan met zijn kraters en de planeet Jupiter met zijn wolkenbanden.

Ook op het zuidelijk dakterras van Orion staan een aantal telescopen, waarmee publiek naar de sterrenhemel kan gluren.
In de expositieruimte is van alles te doen; via een groot touch screen een interactief reisje maken door het heelal door middel van prachtige sterrenkundige programma’s en er worden natuurkundige proefjes gedaan over onder andere de breking van het licht.

Locatie van Volkssterrenwacht is: Veilingweg 21b in Bovenkarspel (gevestigd op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen aan de rand van het natuur/recreatiegebied Het Streekbos).

Er hoeft niet van te voren te worden aangemeld. Toegang: graag vrijwillige bijdrage (contant of via de QR code in de sterrenwacht).

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Meer info over de Nacht van de Nacht: www.nachtvandenacht.nl