Klanten Eneco met variabel contract gaan vanaf 1 januari flink minder betalen

WEST-FRIESLAND – Energiebedrijf Eneco gaat haar klanten die een variabel contract hebben vanaf 1 januari 2023 een lagere rekening voorleggen. De daling is zou zo’n 12% zijn voor deze groep mensen. De daling is opvallend omdat bij Vattenfall en Essent de prijzen juist verder stijgen vanaf 1 januari 2023.

Een kuub aardgas gaat per 1 januari 2023 € 2,99 kosten en een kWh stroom gaat dan € 0,687 kosten. Veel zullen de klanten er niet van merken omdat op 1 januari ook het energieplafond in gaat. Een kuub gas gaat dan € 1,45 kosten tot 1.200 M³ en € 0,40 per kWh tot 2900 kWh

Energiewijzer vergeleek de gasprijzen van de 5 grootste aanbieders waarbij grote verschillen te zien zijn, zo kost een kuub aardgas bij Budget Energie € 2,42 euro maar bij Vattenfall maar liefst € 3,22 euro. Greenchoice, Essent en Eneco zitten daar tussenin .

Ook bij de stroomprijzen staat Vattenfall als duurste in de lijst van de 5 grootste aanbieders met een prijs van € 0,84 kWh, de goedkoopste is deze keer Eneco met een prijs van € 0,69 per kWh.

Verder gaat de BTW die nu nog 9% is weer naar 21%, stijgt het vaste tarief met enkele euro’s per maand en daalt de energiebelasting die nu nog € 824,77 is naar € 597,-

Volgens Energiewijzer heeft ruim twee-derde een variabel contract bij de energiebedrijven, en dat percentage zal volgens Energiewijzer enkel verder stijgen. Vanaf 1 januari zijn energiebedrijven wel weer verplicht om ook vaste contracten te gaan aanbieden.

Dynamische energiecontracten zijn volgens Energiewijzer sterk in opkomst. Bij dynamische contracten kunnen de stroom- en gasprijzen dagelijks sterk verschillen, zelfs per uur kan er een groot verschil zijn. Daarnaast liggen de tarieven ook flink onder die van de bekende energieleveranciers.

Loading