Justitie vraagt zich af of het wel goed gaat met verdachte uit Opperdoes

OPPERDOES – De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag de strafzaak tegen de 34-jarige Rasjha Z. uit Opperdoes behandeld. Hij moest voorkomen voor de diefstal van benzine, vernieling en bedreiging. Op zitting waren echter alleen het slachtoffer van de bedreiging en vernieling en zijn vrouw aanwezig.

Het slachtoffer vertelde in zijn aangifte dat hij op 22 mei met zijn zoon naar het huisje van de vriendin van Z. in Opperdoes was gereden. De zoon had ruzie met de vrouw, en sloeg met een bijl de achterruit van haar auto stuk. Daarvoor kreeg hij eerder al een boete opgelegd. Z. kwam vervolgens met een luchtbuks naar buiten, en richtte die op het slachtoffer. Vervolgens sloeg hij met een kolf een aantal keer tegen het busje van de man, waardoor de auto beschadigd raakte. Z. gaf tijdens een verhoor bij de politie de verdenking toe. ,,Ik had het idee dat mijn meissie bedreigd werd. Ik wilde ze van het terrein jagen.” verklaarde hij toen.

Op 6 december merkte een man uit Oosterblokker plotseling dat zijn garage open stond. Kort daarna werd er aangebeld door een man, die vroeg of hij misschien wat benzine voor de motor kon kopen. De man uit Oosterblokker besloot de politie te bellen. Die trof even later Z. aan op een industrieterrein in de omgeving. Hij bleek daar benzine uit een aggregaat te hebben gehaald. Z. zei dat dat waarschijnlijk geen probleem was, omdat het aggregaat toch defect was.

De officier van justitie vroeg zich door al deze feiten af of het wel goed gaat met Rasjha Z.. De 34-jarige heeft weliswaar een behoorlijk strafblad, maar de laatste jaren was het aanzienlijk rustiger rond de verdachte uit Opperdoes. Ze eiste een werkstraf van 70 uur waarvan 20 voorwaardelijk tegen de man. De politierechter volgde deze strafeis. Daarnaast moet Z. het slachtoffer van de bedreiging nog een flinke schadevergoeding betalen.