JA21 wil opheffing geheimhouding project Zon-op-water Wieringerhoek

MEDEMBLIK/HOLLANDS KROON – De fractie van JA21 wil dat bepaalde stukken die te maken hebben met het project Zon-op-water in het IJsselmeer tussen Medemblik en Den Oever niet langer het geheimhoudingsstempel dragen. Volgens JA21 belemmert de geheimhouding de Provinciale Staten in hun controlerende taak en het publiek belang vereist volledige transparantie in deze zaak

Lees ook: Wethouder Nederpelt niet blij met buurgemeente Hollands Kroon over stopzetten project zonne-atollen

Daniël van den Berg van de JA21 fractie in de Provinciale Staten heeft al eerder via een woo-verzoek verzocht hem de documenten waar geheimhouding op rust in ongelakte vorm opgestuurd te krijgen, Van den Berg wijst hierbij op zijn recht als Provinciale Staten en de controleren de taak die hij heeft. Hierop besloten de Gedeputeerde Staten de geheime documenten ter inzage te leggen bij de Statengriffie.

Aankomende maandag 8 juli zullen de Provinciale Staten een beslissing gaan nemen of de nu geheime passages openbaar gaan worden gemaakt.

Lees ook: Ruim 2 miljoen zonnepanelen op zonne-atollen in het IJsselmeer tussen Medemblik en Den Oever

Eén gedachte over “JA21 wil opheffing geheimhouding project Zon-op-water Wieringerhoek

  1. Een Statenlid (of een raadslid) heeft de Woo helemaal niet nodig om zoiets te eisen. Tenminste als hij of zij dit niet als privé persoon vraagt (dat kan in theorie ook) maar in functie. De Statenleden (en raadsleden in een gemeente) moeten gewoon altijd alle informatie van het college / de organisatie krijgen. Daar kan soms wel geheimhouding op rusten (met als basis de regels van de Woo over het geheimhouden van stukken in een nauw omschreven reeks van gevallen). Maar dat wil niet zeggen dat de Statenleden of raadsleden daar geen inzage in krijgen. Ze zijn immers geen publiek maar bestuurder! Dat betekent wel dat het Statenlid / raadslid daar vervolgens niet over communiceren mag naar buiten toe. En kan bv ook inhouden dat hij de stukken niet in kopie krijgt maar dat ze ter inzage worden gelegd bij de griffie waar hij (en natuurlijk ook andere Statenleden/raadsleden) ze kunnen inzien (niet meenemen, niet kopiëren). Dit verschil is bij politici vaak niet bekend en ook bij colleges en ambtelijke organisatie vaak niet helder.

Reacties zijn gesloten.