GROOTEBROEK – Ontwikkeling, doorzettingsvermogen en techniek. Drie thema’s passend bij topsport én bij het nieuwe techniekplein op het Martinuscollege in Grootebroek. Een moderne leeromgeving voor de regio met alle faciliteiten voor technisch onderwijs. Irene Schouten opent, samen met Martinusleerlingen, op woensdag 13 december 2023 het techniekplein officieel.
Regionale functie en de kracht van samenwerking
Het unieke is dat dit plein niet alleen ter beschikking staat tot de Martinusleerlingen. Ook partners binnen en buiten het onderwijs mogen gebruikmaken van de faciliteiten voor technisch onderwijs. “Heel graag zelfs”, zegt directeur onderwijs, Jan Jacob Jaasma, enthousiast: “Wij geloven in de kracht van samenwerking tussen onderwijsorganisaties en tussen onderwijs en het (technisch) bedrijfsleven. Alleen samen kunnen wij komen tot betekenisvol onderwijs en kunnen wij de kloof tussen vraag en aanbod van technisch geschoolde mensen op de arbeidsmarkt inlopen”. Zo maken de meeste basisscholen uit de regio al volop gebruik van het ‘techlab’ van de school en de kant-en-klare leskisten voor techniekonderwijs.
Tekst gaat door onder de foto
Talentontwikkeling
Op 13 december opent Irene Schouten, samen met leerlingen, het techniekplein officieel. Voorafgaand aan de opening vertelt zij over hoe doorzettingsvermogen en technische ontwikkeling tot topprestaties kunnen leiden. Dat sluit aan bij het Martinuscollege, vertelt Jaasma: “Het Martinuscollege is een school waar talentontwikkeling centraal staat en onze oud-leerlinge Irene Schouten is, als meervoudig olympisch kampioene, hier een prachtig voorbeeld van.”
Samenwerking met (technisch) bedrijfsleven
Het nieuwe techniekplein bestaat uit mooie lichte ruimtes waar theorie- en praktijklessen gegeven worden zoals bouw, wonen en interieur en media, vormgeving en ict. Ook voor de lessen aan het primair onderwijs is een prachtig nieuw ‘techlab’ ingericht. De ruimtes nodigen uit om te leren en te ontdekken en zijn voorzien van moderne (technische) apparatuur. De totstandkoming van dit plein is mede gerealiseerd dankzij een subsidie vanuit de regeling Sterk Techniekonderwijs en de adoptie van een technieklokaal door De Wit Wognum, Schadenberg Groep, Schouten Techniek en O111. De regionale bedrijven steunen de school in de aanschaf van betekenisvol educatief lesmateriaal en spreken de ambitie uit om verregaand samen te werken.