Share

Hart voor Medemblik wil “donatiebakken” voor kleine plastic flesjes en blikjes

MEDEMBLIK – Rick Mensink, raadslid Hart voor Medemblik, ziet, ondanks dat er sinds 1 april statiegeld wordt geheven op blikjes, nog steeds veel flesjes en blikjes op straat liggen of dat openbare prullenbakken hiervoor worden gebruik. Vooral op drukke plekken ziet Hart voor Medemblik, zoals tijdens evenementen, dat het gemak om een blikje of flesje weg te gooien veel gemakkelijker is dan deze tegen een beloning in te leveren.

Donatiebakken

Bij Hart voor Medemblik is nu het idee ontstaan om in de gemeente Medemblik “donatiebakken” te gaan plaatsen, bakken die speciaal bestemd zijn voor blikjes en flesjes waar statiegeld op wordt geheven. Deze donatiebakken kunnen dan worden geplaatst op drukke locaties. Diverse sportclubs en bioscopen hebben al van deze bakken laten plaatsen, en met succes.

Mensink schrijft in een brief aan het college: “Hart voor Medemblik vindt het een mooi initiatief om deze (verplaatsbare) donatiebakken te plaatsen op drukke plekken in onze gemeente. Op die manier stimuleren we het inleveren van flesjes en blikjes, wat resulteert in minder zwerfafval en minder “vervuiling” van gewone afvalbakken, en kan er tegelijkertijd geld worden ingezameld voor een (nader te bepalen) goed doel. Als gemeente, welke meer en meer toeristen trekt, kunnen we nog eens extra laten zien dat we belang hechten aan een schoon milieu. Graag zien wij dat dit idee, mogelijk met behulp van Statiegeld Nederland, verder uitgewerkt wordt.

Mensink wil nu van het college weten of zij de mening van Hart voor Medemblik delen over het inzamelen van plastic flesjes en blikjes op drukken plekken voor een goed doel een waardevol initiatief is, en of dit samen met Statiegeld Nederland na te gaan is of dit ook in de gemeente Medemblik te realiseren is.

Het statiegeldsysteem op blikjes is op 1 april 2023 ingegaan. Sindsdien wordt er € 0,15 statiegeld geheven op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Op 1 juli 2021 is het statiegeldsysteem op kleine plastic flesjes van frisdranken en waters ingegaan. Ook op deze drankverpakkingen wordt € 0,15 statiegeld geheven.

Op de grote plastic flessen van frisdranken en waters wordt € 0,25 statiegeld geheven. Het statiegeldbedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van een fles of blikje. U krijgt dit bedrag terug wanneer u de verpakking inlevert bij een innamelocatie. Wanneer de statiegeldverpakking bij een donatiepunt wordt ingeleverd, zal het bedrag worden overgemaakt naar een goed doel.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht