Hans Nauto vertelt over de luchtoorlog boven IJmuiden.

MEDEMBLIK – Op vrijdag 21 juni 2024 presenteert Oorlogsmuseum Medemblik de fascinerende lezing “Luchtoorlog boven IJmuiden”, gegeven door Hans Nauta, een vooraanstaande deskundige op dit gebied.

De haven van IJmuiden herbergt de grootste bunker van Nederland. Deze scheepsbunker met schuin hellende muren is uniek in Europa. De schade aan het beton verraadt al dat er 80 jaar geleden veel geweld is gebruikt om deze bunker onbruikbaar te maken. Door de Britse Royal Air Force zijn daar de zwaarste bommen voor gebruikt die ooit in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgeworpen.

Aan de andere kant van de haven bevonden zich de Hoogovens. Deze waren belangrijk voor de Duitse oorlogsproductie en werden daarom vanaf het begin van de oorlog herhaaldelijk gebombardeerd met wisselend succes. In Velsen-Noord bevond zich een belangrijke elektriciteitscentrale. Behalve de huishoudens voorzag deze ook het spoorwegnet van stroom.

Eén van de Amerikaanse aanvallen op de centrale liep desastreus af, de gehele aanvalseenheid ging verloren. Deze belangrijke objecten werden zwaar verdedigd door de Duitsers met luchtafweerbatterijen, zoeklichten, en radar, als onderdeel van de Festung IJmuiden en de Atlantikwall.

Tijdens de lezing zal Hans Nauta ingaan op deze en andere minder bekende aspecten van de geallieerde luchtaanvallen op IJmuiden, ondersteund door talrijke foto’s en video’s van de bombardementen.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden.

Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Je kunt kiezen voor een 1, 2 óf 3 gangen buffet. Als je bij het online reserveren het ‘interesse-vinkje’ aanklikt, dan wordt er 1 week vooraf contact met je opgenomen om je keuze voor de gangen en eventuele dieetwensen af te stemmen.

Tickets boeken: www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

  • Datum: vrijdag 21 juni 2024
  • Avondeten: 18:30 (alleen op inschrijving)
  • Inloop: 19:15Start lezing: 20:00(De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
  • Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
  • Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik