WEST-FRIESLAND – In West-Friesland wachten de inwoners met financiële problemen en/of problematische schulden gemiddeld 5 jaar voor ze de stap durven te nemen om hulp te zoeken om uit de ellende te komen. Door zolang te wachten wordt een vinden van een oplossing steeds lastiger en worden de schulden hoger en hoger. Daarnaast zorgen armoede en schulden voor schaamte en stress bij de schuldenaren wat weer kan leiden tot depressie en impact heeft op het vermogen om problemen zelf op te lossen. Ze raken meer en meer in een isolement door niet aan het maatschappelijk leven mee te doen.
Lees ook: Verlaging drempel toegang schuldsanering voor mensen met problematische schulden
De zes gemeenten, Medemblik, Opmeer, Koggenland, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen, vinden het belangrijk om daarom de mensen op te roepen om eerder aan de bel te trekken zodat de juiste zorg kan worden verleend. Vaak hangen financiële problemen samen met andere problemen zoals op het sociale vlak. De schuldhulpafdelingen van de gemeenten werken daarom samen met andere afdelingen.
De zes gemeenten zeggen hierover: “We geloven in de kracht van samenwerking met de professionele instellingen en vrijwilligersorganisaties. Regionaal hebben we een goede samenwerking opgebouwd met deze partners. De komende jaren zetten we dit voort. Alle partners dragen vanuit hun eigen rollen en expertises bij in de integrale aanpak.“
Lees ook: Rechtbank Alkmaar heeft nu een ‘schuldenloket’ voor mensen met problematische schulden
Wettelijke zorgplicht
De gemeenten in Nederland hebben een wettelijke zorgplicht voor integrale schuldhulpverlening. Deze wet schrijft voor dat de gemeenteraad van een gemeente voor een periode van maximaal 4 jaar een beleidsplan vaststelt dat de richting aangeeft aan de schuldhulpverlening. “Integrale schuldhulpverlening is preventie, vroegsignalering, hulp bij problematische schulden (curatie) en nazorg voor onze inwoners, inclusief de (ex) ondernemers.“
Lees ook: Belastingdienst mag straks onder voorwaarden betalingsachterstanden delen met de gemeente Medemblik
Visie op schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening is beschikbaar en toegankelijk voor alle inwoners en ondernemers ongeacht de omvang van hun financiële problemen in West-Friesland. Er wordt vooral ingezet op het voorkomen van (nieuwe) schulden of deze in een zo vroeg mogelijk stadium aanpakken. De zes gemeenten bieden passende hulp aan inwoners met financiële problemen. In de schuldhulpverlening werken ze integraal; we kijken breder dan alleen naar de financiële problemen.
Al dit is nu samen gevat in het kaderplan Schuldhulpverlening 2025-2028.