Failliete restaurateur Meelmolen Medemblik maakt doorstart

MEDEMBLIK – Molenmakerij en restauratiebedrijf R. Jonker Restauratie en Molenonderhoud start door onder de naam R. Jonker Monumentenbouwers! De afgelopen maand is hard gewerkt aan een doorstartplan. Het bedrijf krijgt een nieuwe eigenaar, Marianne Doeves-de Boer, die samen met oprichter Remco Jonker het bijzondere werk van het bedrijf voort gaat zetten.

Lees ook: Faillissement restaurateur Medemblikker Meelmolen, bestuur hoopt dat werk restauratie kan doorgaan

R. Jonker Restauratie en Molenonderhoud B.V. werd op 9 januari 2024 failliet verklaard. Curator mr. M. Helmstrijd is blij dat hij erin geslaagd is een doorstart te bewerkstelligen. Het ERM gecertificeerde molen- en het restauratiebedrijf kan nu, onder andere, verder werken aan 2 grote molenprojecten:

  • (her)Bouw van Molen De Goede Verwachting in Den Helder
  • Groot onderhoud van Molen De Herder in Medemblik

Doeves-de Boer, die ook directeur-bestuurder is van de Stichting Monumentenwacht NoordHolland en getrouwd is met een beroepsmolenaar heeft grote passie voor monumenten en specifiek molens. ‘Ik ken Remco al heel lang en weet wat een enorme vakman hij is. Hij en zijn team zijn bevlogen jonge vakmensen, met een grote passie voor molens en monumentale panden. Ik zie in het dagelijks werk van de Monumentenwacht hoe belangrijk vakmanschap is en dat je het met een lampje moet zoeken. Om nu Remco te helpen zijn bedrijf weer door te starten door de directievoering te doen, zodat Remco kan bouwen, is mooi en dankbaar werk’. Overigens blijft de Monumentenwacht geheel onafhankelijk haar werk verrichten.

Jonker: ‘‘Ik betreur wat er is gebeurd, maar ik ben blij en opgelucht om weer verder te kunnen werken aan de projecten. Marianne en ik hebben altijd al goed samengewerkt. Ik kijk ernaar uit om dat vanaf nu binnen onze eigen organisatie te gaan doen.”

De oorzaak van het faillissement had te maken met pech(tegenvallers) en door enthousiasme te veel werk aangenomen. Doeves-de Boer: ‘Remco heeft lange tijd alles in het werk gesteld om zijn opdrachtgevers tevreden te houden, dat siert hem, maar het was te veel. We zorgen bij de doorstart dat we strakker plannen en de directievoering goed inrichten. Hoge kwaliteit leveren de mannen wel en zullen dat blijven doen’.