WEST-FRIESLAND – Storm Dudley, die vandaag over ons land trekt, is alweer de derde storm van het jaar. De storm zal vanaf vanavond tot zeker morgenmiddag ons land parten spelen. Aan de noordwestkust en bij de Waddeneilanden is stormkracht 9 mogelijk met (zeer) zware windstoten tot 110 km/uur.
Na storm Corrie op 31 januari en nog een naamloze storm op 6 februari, krijgen we later vandaag te maken met storm Dudley. De wind neemt gedurende dag al geleidelijk toe en later vanavond stormt het aan zee en op de Waddeneilanden. Bij gemiddeld een uur lang windkracht 9 is de storm officieel een feit in Nederland. In de kustprovincies is vannacht kans op zeer zware windstoten tot 120 km/uur en in het binnenland zijn zware windstoten tot 100 km/uur mogelijk.
Later in de nacht neemt de wind wat af in kracht, maar rustig wordt het niet. Tot begin van de middag blijven zware windstoten mogelijk en waait het aan de noordkust stormachtig. De ochtendspits kan dan ook flink hinder ondervinden van de wind, zeker op wegen die van noord naar zuid lopen omdat de wind daar dwars op de weg blaast. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen tijdens zware windstoten dan zomaar omvallen. Ook kan stormschade ontstaan door afwaaiende dakpannen en het afbreken van takken.
Aan het eind van de middag en morgenavond wordt het allemaal weer wat rustiger en neemt de wind van het zuiden weer in kracht af.
Vrijdag opnieuw storm: Eunice klopt aan
In de nacht naar vrijdag is het tijdelijk wat rustiger, maar vrijdag wordt het opnieuw onstuimig. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en opnieuw is aan de noordwestkust en bij de Waddeneilanden grote kans op storm. Deze storm zal de naam Eunice krijgen. Er is zelfs kans op zware storm en dat is windkracht 10. Wederom zijn in het noorden en westen zeer zware windstoten mogelijk tot meer dan 100 km/uur.
Grote kans op stormvloed
Vandaag is het volle maan en daardoor is het vrijdag springtij. Hierdoor is sprake van een extra hoge waterstand tijdens vloed. In combinatie met stormen uit het westen tot noordwesten, wordt het water extra opgestuwd. Kades en havens lopen dan ook het risico om onder water te komen staan door stormvloed.